U trendu

Nove sankcije protiv ruskih oligarha Usmanova i Abramoviča

SAD i Velika Britanija najavile su danas nove sankcije protiv ruskih oligarha Ališera Usmanova i Romana Abramoviča, usmerene na finansijske mreže te dvojice najbogatijih moskovskih biznismena koji su bliski saveznici ruskog predsednika Vladimira Putina.

Usmanov je pao pod sankcije SAD i Evropske unije ubrzo posle invazije Kremlja na Ukrajinu prošle godine. Abramovič, koji je stekao bogatstvo u ruskoj naftnoj i aluminijumskoj industriji posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, bio je primoran da proda fudbalski klub Čelsi jer je pod sankcijaa od prošle godine.

Američki zvaničnici rekli su da nove sankcije, koordinisane s britanskom vladom, imaju za cilj da pojačaju postojeće kazne i dodatno ometaju ruski uvoz kritičnih tehnologija za rat Rusije protiv Ukrajine.

Stejt department i Ministarstvo finansija SAD – Trezor, objavili su sankcije za 120 pravnih lica i pojedinaca u više od 20 zemalja i teritorija, povezanih sa invazijom Rusije na Ukrajinu. Velika Britanija je navela 14 pojedinaca i pravnih lica.

„Zatvaramo mrežu oko ruske elite i onih koji pokušavaju da im pomognu da sakriju svoj novac za rat“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli u saopštenju. „Nemaju gde da se sakriju. Nastavićemo da ih odsecamo od imovine koju misli da su uspešno sakrili“, dodao je on.

Usmanov i Abramovič su bili prve mete zapadnih sankcija usmerenih na ključne ruske sektore i pojedince bliske Putinu.

Ministarstvo finansija SAD je takođe oobuhvatilo Međunarodnu investicionu banku – finansijsku instituciju pod kontrolom Rusije u Budimpešti, u Mađarskoj. Za sankcije su određena tri sadašnja ili bivša rukovodioca te banke – državljani Rusije Nikolaj Nikolajevič Kosov i Georgij Nugzarovič Potapov, kao i Mađar Imre Laslocki.

U saopštenju Ministarstva finansija SAD navodi se da ta banka „omogućava Rusiji da poveća svoje obaveštajno prisustvo u Evropi, otvara vrata za aktivnosti zlonamernog uticaja Kremlja u Centralnoj Evropi i na Zapadnom Balkanu i može poslužiti kao mehanizam za korupciju i nezakonito finansiranje, uključujući kršenje sankcija“.

Nemačka je ranije zaplenila superjahtu Usmanova, „Dilbar“.

Jahta, nazvana po majci Usmanova, procenjena je na između 600 miliona i 735 miliona dolara, prema Ministarstvu finansija SAD. „Dilbar“ ima dva helidroma i jedan od najvećih zatvorenih bazena na svetu napravljen na jahti, a samo njeno korišćenje košta oko 60 miliona dolara godišnje.

Državni sekretar Antoni Blinken je naveo da se nove sankcije odnose i na Sveruski dečiji i omladinski vojno-patriotski javni pokret „Omladinska armija“ i Državnu budžetsku obrazovnu ustanovu za dodatno obrazovanje Republike Krim „Krimski patriotski centar“.

Blinken je rekao da te dve organizacije „podržavaju napore Rusije da potkopa suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine militarizacijom i indoktrinacijom učenika“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.