U trendu

Novi Bajdenov gaf – u Otavi pozdravio Kinu umesto Kanade

NJUJORK – Tokom svog sinoćnjeg govora u kanadskom parlamentu u Otavi, američki predsednik Džozef Bajden greškom je pohvalio „Kinu“ kada je hteo da kaže Kanada i napravio gaf, jer je upadljivo propustio da pomene ulogu Kine u švercu fentanila.

„Danas pozdravljam Kinu… izvinite, aplaudiram Kanadi“, rekao je 80-godišnji američki predsednik i brzo dodao: „Možete da zamislite šta ja mislim o Kini. Neću još ulaziti u to“, prenosi dnevnik „Njujork poust“.

Na konferenciji za novinare koja je potom održana, Bajden je napravio sličan gaf i pomenuo Japan dok je govorio o odnosima Kine sa Rusijom, ali se ispravio pre kraja rečenice.

Bajden je pomešao Kanadu i Kinu kada je hteo da pohvali Kanadu zbog toga što je u jednoj godini pristala da primi 15.000 izbeglica iz zemalja Latinske Amerike, u zamenu za pristanak Amerike da deportuju one koji su uhvaćeni u pokušaju da ilegalno uđu u Kanadu.

Samo nekoliko trenutaka pre gafa, Bajden uopšte nije pomenuo Kinu dok je govorio o fentanilu, koji je uzrok porasta broja smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD.

„Mi se borimo protiv pošasti sintetičkih droga koja razara kanadsku i američku zajednicu, posebno naše mlade ljude. Fentanil je ubica i skoro svi znaju nekoga ko je bio pogođen ovim – izgubio je dete ili izgubio prijatelja“, rekao je Bajden o smrtonosnoj drogi.

Bajden je rekao da fentanil, koji se uglavnom isporučuje iz kineskih laboratorija, „ima svoje korene širom sveta“ i da se „isporučuje iz inostranstva“, ne precizirajući odakle.

Nasuprot tome, on je posebno pomenuo Meksiko kao zajedničku tačku transfera na putu za SAD.

„Kanada i Sjedinjene Države blisko sarađuju sa našim partnerima u Meksiku u obračunu sa ovim problemom u svakoj fazi, od hemikalija koje se isporučuju iz inostranstva, do pilula i trgovaca ljudima“, rekao je Bajden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar