U trendu

Novi bilans: 23 poginula u udesu ukrajinskog vojnog aviona; pokrenuta istraga

Broj poginulih u udesu vojnog aviona na istoku Ukrajine porastao je na 23 posle otkrića danas još jednog tela u izgorelim ostacima letelice, javile su službe za spasavanje.

Avion An-26 srušio se i zapalio sinoć prilikom sletanja na aerodrom u gradu Čugujev, oko 400 kilometara istočno od Kijeva.

Avionom je upravljala vojna posada, prevozio je 27 putnika od kojih su 20 bili  studenti Univerziteta avijacije pri Ministarstvu odbrane, a ostali članovi posade.

Prema prvom bilansu objavljenom sinoć 22 osobe su poginule i dve povredjene.

„Nastavićemo da tragamo za još dve osobe“, navodi se u saopštenju službe spasavanja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji će, kako se očekuje, obići danas mesto nesreće, naredio je da se hitno formira vladina komisija da rasvetli okolnosti i uzroke katastrofe.

Javno tužilaštvo objavilo je u saopštenju da je pokrenulo istragu za kršenje propisa leta.

Vojni avion Antonov An-26 srušio se pri sletanju sinić oko 20.50 po lokalnom vremenu, zapalio se posle udara, prema državnoj službi za vanredne situacije.

„Prema preliminarnim informacijama to je bio trenažni let“, navelo je ukrajinsko predsedništvo u saopštenju.

Ministar odbrane Adrij Taran rekao je da je avion verovatno udario krilom o tlo i da se zatim zapalio. Vatrogasci su uspeli da ugase požar posle jednog sata.

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) je navela da se radilo o trenažnom letu ali da kadeti nisu bili uključeni u vožnju aviona. Služba je navela da je, prema prvim informacijama, oficir koji je bio pri komandama letelice prijavio kvar na jednom od motora sedam minuta pre nego što je avion udario o tlo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.