U trendu

Novi Juzni Vels: Nevakcinisani da placaju troskove lecenja

SIDNEJ – Australijska država Novi Južni Vels predložila je da oni koji nisu primili vakcinu protiv kovida-19 plaćaju troškove bolničkog lečenja.

Mnogi političari i lekari su protiv ovog predloga i tvrde da zdravstvena nega u Australiji mora svakome da bude dostupna, prenosi „Glas Amerike“.

Ipak, zvaničnici Novog Južnog Velsa smatraju da su nevakcinisani pacijenti neodgovorni i da predstavljaju veliki trošak za poreske obveznike, zbog čega predlažu da sami plate svoje lečenje.

„U zdravstvenom sistemu već morate da lečite nevakcinisane koji su tu zato što su neodgovorni, i vakcinisane, kojima je istinski potrebna zdravstvena nega“, izjavio je ministar za transport Novog Južnog Velsa Dejvid Eliot.

Članovi australijske federalne vlade su, ipak, skepticni prema tom predlogu, a australijska medicinska asocijacija je saopštila da je predlog „neetican“, a možda nije ni u skladu sa zakonom.

Predsednica australijskog Kraljevskog medicinskog koledža Karen Prajs kaže da će ovaj predlog pogoditi siromašnije ili manje obrazovane zajednice.

„Među nevakcinisanima je i veliki broj onih koji su nedovoljno informisani ili nemaju pristup vakcinama, i sa te strane ne bi bilo etički primeniti ovakav princip“, navela je ona.

U Australiji je potpuno vakcinisano 90 odsto onih kojima su vakcine dostupne.

U Novom Južnom Velsu registrovano je 5.715 novozaraženih u jednom danu, što je rekord u Australiji od pocetka pandemije.

Zapadna Australija je prva koja je uvela obaveznu vakcinaciju za određene grupe stanovništva,.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar