U trendu

Novi predsednik Gambije zakletvu će položiti u Senegalu

Novoizabrani predsednik Gambije Adama Barou rekao je danas da će zakletvu položiti popodne u Ambasadi Gambije u glavnom gradu Senegala, Dakaru.

Barou je pobedio na decembarskim izborima, ali predsednik Jahja Džame, koji Gambijom vlada više od dve decenije, odbija da preda vlast.

Mandat Džamea, koji smatra da su izbori neregularni, istekao je u ponoć, medjutim on uprkos medjunarodnom pritisku i pretnji zapadnoafričkih zemalja da će vojno intervenisati, ne pokazuje znake da će napustiti funkciju.

Pre dva dana Džame je uveo 90-dnevno vanredno stanje, da bi juče parlament Gambije izglasao da mu se mandat produži za tri meseca.

Jedinice iz Senegala, Nigerije i drugih članica regionalnog bloka (ECOWAS) zauzele su položaje na granici sa Gambijom s namerom da nateraju Džamea da preda vlast, za šta su zatražile odobrenje Saveta bezbednosti UN.

U strahu od moguće vojne intervencije skoro 30.000 stanovnika pobeglo je u Senegal, gde se od izbora nalazi i novoizabrani predsednik Barou. Centar glavnog grada Gambije Bandžula je potpuno prazan, a sve prodavnice su zatvorene.

Strane turističke agencije nastavile su sa juče započetom evakuacijom turista.

Džame, koji Gambijom vlada od državnog udara 1994. godine i svrgavanja tadašnjeg predsednika Davde Džavare, priznao je izborni poraz dan posle izbora održanih 1. decembra, ali se nedelju dana kasnije predomislio.

„Samo Alah može da me skine sa vlasti“, rekao je Džame.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.