U trendu

Novi predsednik Interpola – Ahmed Naser Al-Raisi iz UAE

ISTANBUL – Međunarodna policijska agencija Interpol izabrala je danas generalnog inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova Emirata, Ahmeda Nasera Al-Raisija, za svog predsednika.

Raisijev izbor je obelodanjen na Interpolovom Tviter nalogu, a o tome je izvestila i državna novinska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Al-Raisi je izabran na četvorogodišnji mandat tokom godišnje Generalne skupštine Interpola u Istanbulu.

Agencija AP, međutim, ocenjuje da je reč o kontroverznom zvaničniku iz UAE, pošto su ga grupe za ljudska prava optužile za umešanost u mučenje i proizvoljna zatvaranja u UAE.

Kako yse navodi, Al-Raisi je optužen za mučenje i protiv njega postoje krivične prijave u pet zemalja, uključujući Francusku, gde je sedište Interpola.

Izbor predsednika Interpola se pomno prati otkako je prvi kineski predsednik tog tela, Meng Hongvej, nestao na polovini svog četvorogodišnjeg mandata na povratku u Kinu 2018. godine.

Kasnije se ispostavilo da je priveden, optužen za mito i druga navodna krivična dela.

Interpol je saopštio da je Valdesi Urkiza iz Brazila izabran na mesto potpredsednika Interpola za Severnu i Južnu Ameriku, dok je Garba Baba Umar iz Nigerije izabran za potpredsednika Interpola za Afriku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar