U trendu

Novi predsednik J. Koreje pozvao Pjongjang na dijalog

SEUL – Jun Suk Jeol položio je danas zakletvu kao novi predsednik Južne Koreje i u svom inauguracionom govoru poručio da su vrata za dijalog sa Severnom Korejom otvorena uprkos sve intenzivnijim vojnim i raketnim aktivnostima Pjogjanga.

„Stojim danas pred vama, ponizan pred poverenjem i odgovornošću koje ste mi ukazali i svestan moje svečane dužnosti da obnovim ovu veliku naciju“, rekao je Jun u zgradi Narodne skupštine u Seulu, prenosi agencija Kjodo.

Novi predsednik države je istakao značaj i vrednosti slobode i održivog mira, istovremeno naglašavajući da su dijalog sa Severnom Korejom i mirno rešavanje „pretnji“ koje ta zemlja predstavlja jedini ispravan put.

„Iako su programi nuklearnog naoružavanja Severne Koreje opasnost ne samo po našu bezbednosti već i po bezbednost severoistočne Azije, vrata dijaloga će ostati otvorena kako bismo mogli mirnim putem da rešimo ovu pretnju“, rekao je Jun i dodao da će denuklearizacija doprineti održivom miru i prosperitetu na Korejskom poluostrvu i šire.

One istakao da ako Severna Koreja zaista krene u proces potpune denuklearizacije, Južna Koreja je spremna da sa međunarodnom zajednicom radi na „odvažnom planu“ koji će znatno ojačati privredu Severne Koreje i poboljšati kvalitet života njenih građana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar