U trendu

Novi protesti u Barseloni zbog pritvora dvojice vodja

Hiljade demonstranata izašlo je danas na ulice Barselone da protestuje zbog hapšenja dvojice vodja katalonskog pokreta za nezavisnost koji su u pritvoru dok traje istraga navoda da su podsticali nasilje.

Sud u Madridu juče je odredio pritvor Žordiju Sančezu i Žordiju Kuišartu vodjama organizacija Katalonska nacionalna skupština odnosno Omnium kultural.

Sudija je procenio da su oni organizatori masovnih demonstracija 20. i 21 septembra u Barseloni koje su sprečavale  policijsku operaciju protiv priprema za katalonski referendum o nezavisnosti 1. oktobra, prenosi agencija AP.

Hiljade ljudi lupali su sinoć u šerpe i lonce i trubili sirenama u Barseloni posle odluke suda da pritvori dvojicu vodja civilnog društva.

Protesti zbog njihovog zatvaranja sazvani su za danas u podne u Barseloni, glavnom gradu Katalonije i za uveče.

Oko 500 studenata jednog od glavnih univerziteta u Barseloni napustilo je nastavu da se pridruži demonstracijama.

U podne su hiljade zaposlenih napustili radna mesta u Barseloni i drugim gradovima i u tišini izašli na ulice na petnaestak minuta da bi zatražili „oslobadjanje političkih zatvornika“, navodi agencija Frans pres.

Pridružili su im se katalonski vodja Karles Pućdemon i gradonačelnica Barselone Ada Kolau.

Španska vlada je do četvrtka produžila rok dat katalonskim vlastima da se izjasne jesu li ili nisu proglasile secesiju tog španskog regiona.

Katalonski lider Karles Pućdemon i španski premijer Marijano Rahoj su razmenili pisma ali nije bilo napretka u rešavanju jedne od najdubljih političkih kriza u Španiji u poslednjih nekoliko decenija. Pućdemon je u pismu zatražio dva meseca pregovora i posredovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.