U trendu

Novi Putinov asistent – misterija za javnost

Novi šef kabineta ruskog Predsednika Vladimira Putina, Anton Vaiano, predstavlja misteriju za javnost, obzirom da nije davao intervjue, a o njegovoj biografiji je malo toga poznato osim rada i konstantnog napredovanju u Kremlju, prenose danas mediji.

Pre nego što je napredovao u svojoj službi u Kremlju, Vaiano, poreklom Estonac, radio je kao diplomata, pored ostalog i u ruskoj ambasadi u Kini.

Istraga, koju je sproveo ruski BBC je otkrila zanimljive detalje o akademskom radu Vaiana, koji otkrivaju njegov „pogled na svet“, piše britanski BBC.

Vaiani je magistrirao ekonomiju i doprineo raznim naučnim publikacijama.

Ono šta je izazvalo pažnju i zbunilo ruski BBC je članak pod naslovom „Kapitalizacija budućnosti“ koji je objavljen 2012. godine u specijalizovanom časopisu „Ekonomija i pravo“, a koji je potpisan pseudonimom „AK Vaiano“, za koji se predpostavlja da ga je napisao upravo Putinov novi šef kabineta Anton Vaiano.

Tekst je pisan stručnim jezikom za koji i eksperti kažu da je „teško razumljiv“, uz jednako komplikovane dijagrame i tabele, a govori o novim načinima organizovanja i shvatanja društva.

U tekstu se objašnjava da su „ekonomija i društvo postali suviše kompleksni za rukovođenje na dosadašnje načine i da je vladama potreban novi način njihovog regulisanja i kontrolisanja.

Kao najveća misterija, u tekstu je opisana nova naprava „nooskop“ koja, kako se navodi „prodire u globalnu svest i beleži promene u biosferi i ljudskim aktivnostima“, prenosi BBC.

Ruski BBC je istražio da li „nooskop“ zaista postoji i da li je autor bio ozbiljan u svom tekstu.

Odgovor je dao Viktor Sarajev istaknuti ekonomista koji je sarađivao sa Vaianom u pisanju mnogih tekstova.

Sarajev tvrdi da je „nooskop“ naprava koja „skenira međuljudske odnose, predmete i pare“, a doprinos ove naprave poredi sa izumima poput mikroskopa ili teleskopa.

Sarajev, međutim, nije precizirao da li „nooskop“ postoji ili je u fazi razvoja.

Ruski akademici su skeptični o teorijama Vaina i njegovih saradnika.

„U ovom tekstu nema nauke. Mitološke hipoteze o budućnosti su u suprotnosti sa progresivnim idejama ruskih reformskih istražitelja u godinama nakon raspada S S SR-a“ izjavio je istaknut profesor Ffilozofije Simon Kordonski.

Još jedan moskovski univerzotetski profesor, Vitalij Kurenji, tvdi da ga „brine aurtor ovog teksta“ jer se vodi „utopijskom idejom koja nema veze sa naukom i promoviše neku vrsti sistema vlasti koji visoki zvanicnici treba da nametnu gradanima“.

Vaianove teorije ipak imaju smisla, jer mogu da budu deo sistema koji se protekle decenije pojavio u ruskoj politici kada je Putin odlučio da preuzme kontrolu posle haosa devedesetih, piše BBC.

Ukoliko se dokaže da su naucnik sa pseudonimom AK Vaino i Anton Vaino iste osobe, u šta veruje većina, onda će nam naredni meseci „nooskop“ obezbediti „bolju budućnost“, piše BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.