U trendu

Novi savetnik Trampa za spoljnu politiku pristalica 'tvrde linije'

Pristalica „tvrde linije“ u spoljnoj politici, Džon Bolton, postavljen je prošle noći za savetnika predsednika Donalda Trampa za državnu bezbednost SAD, u posebno osetljivo vreme za odnose s Pekingom, jer je Tramp odobrio takse na uvoz robe iz Kine i zakon koji podstiče bliže odnose s Tajvanom.

Bolton ima tvrd stav o oba pitanja, a rekao je da je Peking trebalo upozoriti da „sistematski vara“ u svetskoj trgovini, istovremeno uživajući u prednostima otvorenog tržišta SAD.

On je takođe pozvao na preispitivanje ograničenih veza SAD s Tajvanom, otcepljenim ostrvom koje Kina smatra svojim.

O tim i drugim pitanjima, Bolton, bivši ambasador UN pod predsednikom Džordžom V. Bušom, smatra se da je udesno povukao Trampovu spoljnu politiku i vodi je ka tvrdjim stavovima.

Njegovo postavljenje je pokrenulo pitanja i politike prema Severnoj Koreji, pošto je Tramp prihvatio ponudu za direktne razgovore, možda pre maja.

U Tokiju je japanski ministar inostranih poslova Taro Kono izjavio da je „pomalo iznenađen“ imenovanjem Boltona, ali je rekao da ne očekuje velike promene u politici SAD prema Severnoj Koreji.

Boltonov pristup Severnoj Koreji sadrži sve na šta je Kina upozorila da treba izbeći, uključujući zalaganje za preventivni vojni napad i odbacivanje direktnih pregovora za koje Peking kaže da su od vitalnog značaja za započinjanje procesa denuklearizacije.

Kao i Tramp, Bolton je takođe bio veoma kritičan prema trgovinskom deficitu SAD sa Kinom, za koji je Vašington prošle godine rekao da je dostigao rekordnih 375,2 milijarde dolara minusa na njegovu štetu.

U intervjuu u četvrtak „Foks biznis njuzu“, Bolton je optužio Kinu da je krala američku intelektualnu svojinu i da vodi „merkantilističku politiku, a ne slobodnu trgovinu“.

Bolton je rekao da Kina vara subvencionisanjem svog izvoza i diskriminacijom stranih subjekata, uključujući i pravni sistem, dok uživa koristi od članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Govoreći za časopis „Vašington fri bikon“ februara 2017. godine, Bolton je kritikovao američku politiku „jedne Kine“, prema kojoj ona ne priznaje Tajvan kao nezavisnu državu, i pozvao na povećanje prodaje oružja tom ostrvu.

Boltonovo imenovanje je pozdravio jedan od glavnih „jastrebova“ u administraciji, savetnik za trgovinu i proizvodnju Peter Navaro, autor knjige „Smrt od Kine: Suočavanje sa zmajem – globalni poziv na akciju“.

„Poznajem ga godinama, i biće odlična zamena. Tu vidimo da predsednik ima sjajan sud o talentima“, izjavio je Navaro za CNN u četvrtak.

Iako TrAmp odlučuje instinktivno, Bolton će „imati uticaja na Trampovu diplomatiju jer dele sličan stav o pitanjima kao što su ideologija, ugrožavanje državne bezbednosti, vrednosti SAD“, rekao je Ju Vanli, profesor na Univerzitetu za međunarodne odnose u Pekingu.

„Tramp sada ima nekoga ko će verno sprovoditi njegovu politiku“, rekao je Ju. „Bolton će sigurno doprineti napetosti u odnosima Kina-SAD“ – ukazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar