U trendu

Novi Zeland otvorio granicu za putnike iz Australije

VELINGTON – Novi Zeland danas dočekuje stotine putnika iz Australije u ponovnom otvaranju granice prema susednoj zemlji, prvi put od sredine 2021, nakon što je vlada počela da ublažava sve nepopularnije kovid mere.

Kulturno-umetnička društva Maora pozdravljali su putnike dok su se porodice i prijatelji grlili i plakali na međunarodnom aerodromu u Oklandu gde su jutros sletela dva leta iz Australije, prenosi Rojters.

Novi Zeland je imao neke od najstrožih ograničenja na svetu tokom pandemije, a njegove granice su uglavnom zatvorene od marta 2020, osim kratkotrajne dozvole putovanja sa Australijom prošle godine, koje je obustavljeno nakon nekoliko meseci kako se kovid-19 širio.

Vlada je počela da ublažava ove sve nepopularnije mere, nadajući se da će podstaći turizam i ublažiti nedostatak radne snage sada kada je omikron soj dominantan u zemlji, navodi Rojters.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je za australijsku televiziju da je „izuzetno uzbuđena“ zbog ponovnog otvaranja,a aviokompanija „Air New Zealand“ je saopštila da danas ima 11 skoro punih letova iz Australije.

Strancima je ranije bio zabranjen ulazak na Novi Zeland, a do februara stanovnici koji su želeli da se vrate u zemlju morali su ili da podnesu hitan zahtev vladi, ili da obezbede mesto u državnim karantinskim objektima, prenosi Rojters.

Većina putnika koji dolaze na Novi Zeland mora da prođe testiranje pre odlaska i dolaska, dok najveći broj stranaca takođe mora da bude potpuno vakcinisan.

Turisti iz zemalja za koje nisu potrebne vize, uključujući SAD, Britaniju i Singapur, moći će da dolaze od 1. maja, dok će za ostale granica ostati zatvorena do oktobra.

Novi Zeland, koji ima nešto više od pet miliona stanovnika, prijavio je 9.542 nova slučaja u protekla 24 sata, što je znatno ispod maksimuma od više od 20.000 novih slučajeva dnevno, a od početka epidemije zabeleženo je samo 497 smrtnih slučajeva zbog kovid-19, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.