U trendu

Novinar AP: U Kijevu je bila teška noć, sukobi u Harkovu

KIJEV – U Kijevu smo imali smo tešku noć, čule su se sirene, bilo je eksplozija, ali nije bilo sukoba u prestonici, rekao je za Tanjug DŽozef Federman, novinar AP.

„Ono što znamo jeste da su vođeni žestoki sukobi u Harkovu, drugom po veličini gradu u zemlji, ali i da je na snazi nova faza napada Rusa na depoe goriva i na aviobaze, jer su promenili ciljeve napada“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, poslednjih dana čule su se eksplozije u daljiini.

„Često smo išli u skloništa. Ono što se desilo u poslednjih 24 časa jeste da su te eksplozije bile glasnije i bliže mestu gde smo se mi nalazili“, rekao je on.

Federman je dodao da se nalazi u centru Kijeva, na glavnom trgu i da je grad pust zbog policijskog časa koji je na snazi, ali da se povremeno čuju pucnjeve iz puški nedaleko od mesta gde se nalazi.

„Grad izgleda kao drad duhova. Bili smo u gradu pre nego što je stupio na snagu policijski čas i gotovo niko nije bio na ulicama, nijedna kompanija ne radi, nalzimo se u srcu velikog grada i on je u tišini trenutno. Nema vazdušnih napada u gradu, bilo ih je u predgrađima, sukoba je bilo u predgrađima, ali čuju se sve glasnije“, naglasio je novinar AP.

Prema njegovim rečima, policijski čas je, između ostalog uveden jer ukrajinske vlasti veruju da postoje ruski simpatizeri koji deluju u gradu i navode da pokušavaju da dođu do ljudi koji pomažu Rusima zbog čega su čuju pucnjevi s vremena na vreme.

„Nemoguhe je predvideti šta će se dogoditi, ruske snage napadaju iz više pravaca, pokušavaju da zauzmu skladišta goriva, pokušavaju da osvoje vazdušne baze kako bi im to omogućilo da prebace snage bliže gradu, to je njihov plan, a da li će uspeti u tome pitanje je“, istakao je Federman.

On je rekao da ukrajinska vojska pruža žestok otpor kako se Rusi približavaju prestonici i da naoružava stanovništvo, daje im puške, Molotovljeve koktele, tako da što se Rusi više budu približavali može se očekivati veći otpor.

„Koliko dugo će izdržati nemoguhe je reći“, kazao je novinar AP.

Prema njegovim rečima, zauzmanjem skladišta goriva i napadima na njih Rusi pokušavaju da spreče kretanje ukrajinske vojske i civila i čini se da je njihov cilj, strateška meta, ali je to, kako kažu Ukrajinci, pod kontrolom i poremećaji u snabdvanju su minimalni.

„Nemoguće je verifikovati broj poginulih, ono što se čuje, čuje se samo sa ukrajinske strane. Oni navode da je poginulo više od 200 ljudi. Verovatno će broj rasti sa povećanjem sukoba u određenim gradovima. Oni tvrde da su ubili preko 3.500 ruskih vojnika, ali to je nemoguće sada proveriti“, zaključio je Federman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar