U trendu

Novinari proslavili slobodu medija bez prisustva predsednika SAD

Izveštači iz Bele kuće okupili su se na godišnjoj večeri u Vašingtonu u subotu uveče po lokalnom vremenu, a američki predsednik Donald Tramp nije prisustvovao tom tradicionalnom dogadjaju.

Bez prisustva predsednika SAD pažnja više nije bila usmerena na postavljanje beskrajnih pitanja šefu države, već su se govornici na večeri fokusirali na promovisanje slobode štampe i odgovornost, prenosi AP.

Zvezde večeri novinari Bob Vudvord i Karl Bernštajn prisetili su se šta su naučili o novinarstvu tokom svog izveštavanja za Vašington post, koje je pre 40 godina doprinelo otkriću afere Votergejt i ostavci tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona.

„Kao političari i ponekad predsednici, možda i previše često, mi pravimo greške i idemo predaleko. Kada se to dogodi moramo to i priznati. Ali, današnji napor da se dobije najbolja moguća verzija istine, uglavnom je baziran na dobrim namerama. Gospodine predsedniče, mediji nisu ‘lažne vesti'“, rekao je Vudvord.

Američki predsednik, umesto da prisustvuje tradicionalnoj večeri izveštača iz Bele kuće, učestvovao je na skupu u Harisburgu kojim je obeležio 100 dana u kabinetu, a u obraćanju prisutnima ponovo je kritikovao medije, ocenivši da su „nekompetentni i nepošteni“ kada su u pitanju dostignuća njegove administracije.

Predsednik Asocijacije izveštača iz Bele kuće (WHCA) Džef Mejson rekao je uoči okupljanja, da bi ovogodišnja večera bila drugačija čak i da je Tramp prisustvovao, „zbog tenzije u odnosima i nekih stvari koje je rekao o medijima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.