U trendu

Novo bezbednosno partnerstvo SAD, Britanije i Australije

KANBERA – Očekuje se da će Australija, SAD i Velika Britanija zajednički objaviti novo bezbednosno partnerstvo u okviru kojeg bi Kanbera odustala od više milijardi dolara vrednog projekta za izgradnju podmornica sa Francuskom i umesto toga izgradila flotu sa američkom i britanskom tehnologijom, prenosi Rojters pozivajući se na australijske medije.

Prema saopštenju Bele kuće, američki predsednik Džozef Bajden trebalo bi da održi danas konferenciju u vezi sa novom inicijativom u oblasti nacionalne bezbednosti, a njemu bi trebalo da se pridruže britanski premijer Boris Džonson i australijski premijer Skot Morison.

Džonsonov kabinet je potvrdio da će premijer zajedno sa Bajdenom i Morisonom dati televizijsku izjavu o strateškom pitanju nacionalne bezbednosti, navodi Rojters.

Australijski Ej-Bi-Si njuz, koji se ne poziva na izvore, javio je da će Australija koristiti američku i britansku tehnologiju da zameni svoje postojeće podmornice klase „Kolins“ sa tipom plovila prikladnijim za pogoršano strateško okruženje.

U ovom izveštaju se navodi da će novi pakt o bezbednosti tri zemlje biti poznat kao AUKUS i da bi Kina verovatno mogla da posmatra ovaj savez kao pokušaj da se suprotstavi njenom regionalnom uticaju, posebno u spornom Južnom kineskom moru.

U SAD, Politiko je izvestio da Bajden planira da danas objavi plan o razmeni naprednih tehnologija u radnoj grupi sa Britanijom i Australijom u sklopu poteza koji su usmereni protiv Kine.

Politiko je, pozivajući se na zvaničnika Bele kuće i predstavnika Kongresa, objavio da će radna grupa AUKUS omogućiti da tri zemlje razmenjuju informacije u vise oblasti, uključujući veštačku inteligenciju, sajber prostor, podvodne sisteme i sposobnosti za dalekometne napade.

Australija je 2016. godine izabrala francusku Naval Grup, za strateško partnerstvo vredno 40 milijardu evra u izgradnji nove podmorničke flote koja je planirana da zameniti njene više od dve decenije stare podmornice „Kolins“.

To je predstavljalo jedan od najunosnijih odbrambenih poslova na svetu, ali je on bio i opterećen problemima i kašnjenjima zbog zahteva Kanbere da se većina proizvodnih komponenti nabavlja lokalno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.