U trendu

O čemu će razgovarati Tramp i Putin?

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da Donaldu Trampu, u telefonskom razgovoru, čestita stupanje na dužnost američkog predsednika. On sa njim želi da razmeni stavove o trenutnom stanju bilateralnih odnosa, saopštio je Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, na konferenciji za novinare, precizirao da će Tramp i Putin razgovarati telefonom sutra u večernjim satima po moskovskom vremenu.

Upitan da li će biti reči i o Ukrajini, Peskov je odgovorio da je malo verovatno da će oni razgovarati o velikom broju tema s obzirom na to da je u pitanju njihov prvi kontakt od inauguracije Trampa.

„Videćemo, budimo strpljivi“, kazao je Peskov, ne želeći da predviđa da li će Putin i Tramp iskoristiti razgovor da bi se dogovorili kada će i lično da se sastanu.

Peskov se dotakao i medijskih navoda da se Tramp priprema da ukine ili ublaži sankcije uvedene Rusiji zbog Ukrajine, rekavši:“Ništa ne znam o tome“, preneo je Rojters.

„Koliko mi je poznato, ta informacija je potekla od anonimnog izvora, pa je teško reći da li je tačna“, kazao je Peskov, navodi Tas s.

Pozivajući se na neimenove izvore, Rojters je ranije javio da će najverovatnije i nemačka kancelarka Angela Merkel sutra razgovarati sa Trampom, a očekuje se da će tema biti Rusija.

Novinare u Kremlju je interesovalo da li će možda i Putin sutra da razgovara sa Merkel, a Peskov je samo kratko odgovorio:“Ne“.

Kremlj je najavio razgovor dvojice lidera nakon što je Tramp u intervjuu za „Foks njuz“ rekao da uskoro namerava da obavi telefonski razgovor s Putinom.

Tramp je rekao da nije razgovarao sa Putinom u periodu posle inauguracije 20. januara, dodajući da ga je ruski predsednik nazvao posle pobede na izborima.

Predsednik SAD je istakao da bi poboljšanje odnosa Vašingtona i Moskve bilo na obostranu korist.

„Ne poznajem Putina, ali ako budemo mogli da se slažemo s Rusijom to bi bila velika stvar – dobro za Rusiju, dobro za nas“, rekao je Tramp.

Visoka savetnica u Beloj kući Kelien Konvej izjavila je da će predsednik SAD Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin tokom sutrašnjeg telefonskog razgovora verovatno pričati o širokom opsegu tema, uključujući i američke sankcije protiv Moskve i zajedničke napore u borbi protiv terorizma.

Konvejova je gostovala u jutarnjem programu američke televizijske mreže „CBS“ gde je odgovorila na pitanje o planiranom razgovoru Trampa i Putina, prenosi Rojters.

„Pretpostavljam da će oni razgovarati, u interesu svojih zemalja, o tome kako se udružiti i raditi zajedno na pitanjima oko kojih mogu pronaći zajedničke osnove i o tome gde bi ove dve nacije možda mogle da poraze radikalni islamistički terorizam“, odgovorila je Trampova savetnica.

AP prenosi da je Konvejova tokom gostovanja u emisiji „Foks njuza“ navela sankcije koje su SAD uvele protiv Rusije kao jednu od tema. Ona je kazala i da će Tramp biti „prijemčiv“ prema ruskom predsedniku „ako Putin želi da vodi ozbiljan razgovor o tome kako pobediti islamističke ekstremiste“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.