U trendu

Obeležavanje oslobođenja Aušvica u Jad Vašemu

JERUSALIM – Ceremonija obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja Aušvica biće održana danas u Memorijalnom centru Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, mestu koje dokumentuje stradanja šest miliona Jevreja, a pored brojnih svetskih zvaničnika prisustvovaće joj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pored predsednika Izraela Ruvena Rivlina 75. godišnjici oslobodenja jednog od najvećih nacističkih logora smrti, prisustvovaće i čelnici Rusije, Nemačke i Francuske Vladimir Putin, Frank Valter Štajnmajer i Emanuel Makron, britanski princ Čarls i potpredsednik SAD Majk Pens…

Od samog osnivanja 1953. godine Jad Vašemu, koji svedoči o jednom od najmračnijih poglavalja u istoriji čovečanstva, povereno je dokumentovanje istorije stradanja jevrejskog naroda za vreme Drugog svetskog rata, uz očuvanje sećanja i svedočanstava svake od šest miliona žrtava i prenošenje nasleđa Holokausta novim generacijama kroz arhive, biblioteke, škole, muzeje i priznanja „Pravednik među narodima“.

Osnovni cilj centra Jad Vašem koji je i svetski centar za dokumentaciju, istraživanje, obrazovanje i komemoraciju stradanja dve trećine ukupnog broja Jevreja u Holokaustu je uz čuvanje sećanja na žrtve i borba protiv antisemitizma.

Jad Vašem je mesto koje zvaničnici Srbije i SPC neizostavno obilaze tokom svake od poseta Izraelu, a u njemu se između ostalog čuva i sećanje na stradale u Jasenovcu. Beograd je memorijalnom centru Jad Vašem ustupio kopije više od 30.000 dokumenata koji svedoče o postupanju nacista prema Jevrejima u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

Taj ultimativni centar za istraživnje Holokausta i edukaciju smešten je na Har Hazikaronu, Brdu sećanja u Jerusalimu. To je veliki kompleks sa stazama oivičenim drvoredima koje vode do muzeja, izložbenih prostora, arhiva, spomenika, skulptura i spomen-obeležja na više od 4.200 kvadratnih metara, uglavnom pod zemljom.

Kroz različite prikaze stradanja kompleks govori o holokaustu iz jedinstvene jevrejske perspektive, nagašavajući svedočanstva preživelih. Na kraju tog istorijskog narativa je Dvorana Imena – sa svedočenjima miliona žrtava Holokausta – spomen onima kojih više nema. Prvih 800.000 imena prikupljeno je u deceniji kada je Jad Vašem otvoren.

Svedočenja su predstavljena u vidu video zapisa, ali i pisanog materijala. Posetioci kako oni koji dolaze u Jad Vašam tako i oni on line, mogu se upoznati i sa antisemitizmom i rasizmom, usponom nacizma, žovotom Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, nacističkoj Evropi, izolacijom i getoizacijom, naciskičkim kampovima, otporom Jevreja, odnosom sveta prema holokaustu, kao i onima koji su preživeli to zlo i njihovom novom početku.

U kompleksu se između ostalog mogu videti i vagoni kojima su Jevreji deportovani u logore …. a deci mlađoj od 10 godina zabranjen je ulaz u Muzej Holokausta.

Kako bi odali počast žrtvama Holokausta u Izrael je došlo 40 delegacjia na najvisem nivou.

Predsednik Srbije je na zgradi Predsedištva na Andrićevom vencu istakao zastavu sa Davidovom zvezdom zbog čega mu je Izrael izrazio zahvalnost.

U nacistickom logoru Aušvic od 1940. do 1945. godine ubijeno je milion i po ljudi – među njima više od milion Jevreja. Pored Jevreja stradalo je i više od 200.000 Poljaka, Rusa, Roma…

Godišnje taj nacistički logor smrti obiđe skoro dva miliona ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar