U trendu

Objavljen snimak masovnog hapšenja američkih marinaca (video)

Na novim snimcima američkog Ureda za komunikacije zabeleženo je hapšenje 15 marinaca od početka ove godine nakon istrage krijumčarenja ljudi na granici između SAD i Meksika. Marince su uhapsili agenti mornaričke kriminalističke službe.

Dana 25. jula, blizu 800 američkih marinaca okupilo se u bazi „San Mateo“ marinskog korpusa Pendlton u okrugu San Dijego, u Kaliforniji, na ceremoniji uručivanja priznanja.

Iako je izabrana grupa marinaca možda mislila da će dobiti nagradu ili pohvale, major Metju A. Dorsi pokazao je na članove službe i rekao: „Uhapsite ove marince“, navodi „San Dijego junion tribjun“.

Ovo masovno hapšenje usledilo je tri nedelje nakon što su razvodnici Dejvid Havijer Salazar Kvintero i Bajron Darnel Lou, uhapšeni pod optužbom da su ilegalno prevozili imigrante preko američko-meksičke granice „radi finansijske dobiti“.

„Znamo za optužbe s kojima se suočavaju i nastavljamo da u potpunosti sarađujemo u istražnim organima u vezi s tim pitanjem“, rekao je nakon hapšenja portparol marinskog korpusa, prvi potporučnik Kameron Edinburg.

Ta saradnja je na kraju dovela do hapšenja koje je izvelo oko 40 agenata NCIS-a, navodi se u saopštenju marinskog korpusa.

„Komanda je želela da pošalje poruku kako bi se učinilo da se ovakvo ponašanje ne toleriše“.

Dok je 13 marinaca optuženo za zaveru i krijumčarenje ljudi, a još osam vojnika je ispitano — ali nije optuženo — u vezi sa sumnjama na trgovinu narkoticima, advokati koji su zastupali optužene tvrdili su da je javno hapšenje nezakonito.

„Postupci vlade u ovom hapšenju formacije bataljona i njihovi komentari nakon hapšenja su u potpunosti neprihvatljivi i neprimereni“, izjavila je advokatica Betani Pejton O’Brajan.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar