najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Očekuje se objava sporazuma o iranskom nuklearnom programu

Očekuje se da će danas predstavnici velikih sila i Irana  objaviti da su postigli istorijski sporazum kojim bi se ograničio sporni iranski nuklearni program, a zauzvrat bi Iran dobio ukidanje sankcija, navode izvori bliskik pregovorima u Beču. 
Pregovori u ovoj rundi danas ulaze u 17. dan i već su ostvarili rekord kao najduži pregovori na ministarskom nivou na jednom istom mestu od kada je postignut sporazum u Dejtonu kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Predstavnici šest svetskih sila – SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija plus Nemačka, pokušavaju da se usaglase sa Iranom o uvođenju proverljivih kontrola njegovog nuklearnog programa čime bi se osiguralo da neće moći da proizvede atomsko oružje, a zauzvrat bi Iranu bile ukinute međunarodne sankcije koje guše zemlju od 2006. godine. 

U Beču od kraja juna pregovarački sto ne napuštaju glavni u pregovorima – državni sekretar SAD Džon Keri i njegov iranski kolega Mohamad Džavad Zarif. Drugi šefovi diplomatija su dolazili i odlazili, a svi su stigli juče ili će stići danas, pa se očekuje da će biti prisutni da bi se objavilo postizanje sporazuma.   

Keri i Zarif, kao i francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus i njihovi ruski i britanski kolega Sergej Lavrov i Filip Hamond, danas u Beču nastavljaju pregovore. Kineska agencija Sinhua saopštila je da je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji stigao nočas u Beč. 

Sve strane se slažu da je korak po korak ostvaren značajan napredak. 

Posle skoro decenije diplomatije, pregovori su ušli u finalnu fazu 27. juna, a prvobitni cilj bio je da se sporazum postigne 30. juna. Taj rok je pomeran tri puta, poslednji put je pomeren za ponedeljak, 13. jul. 

Pregovarači rade na finalizaciji teksta od oko 100 strana. Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi rekao je da su tehnički pregovori zapravo završeni. Ostaje delikatniji deo, a to su politički elementi. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike