U trendu

Od 10 miliona Slovenija dobija 47.000 doza vakcina

LJUBLJANA – Slovenija će dobiti proporcionalni deo iz paketa od 10 miliona doza vakcine Fajzer / BioNTek protiv kovid-19 čija je isporuka pomerena sa prvog na drugi kvartal godine, odnosno 47.000 doza vakcine, prema planu koji su sinoć dogovorile države članice EU.

Slovenija, Austrija i Češka će dobiti svoj udeo u odnosu na broj građana, budući da su se odlučile da ne učestvuju u modelu solidarnosti, navodi slovenačka agencija STA.

Preostale zemlje su se složile sa predlogom portugalskog predsedavanja da određene zemlje koje su najzaostale u naporima za vakcinaciju dobiju veći deo.

Prema sporazumu postignutom u četvrtak, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Letonija i Slovačka tako će dobiti ukupno 2,85 miliona doza pošiljke vakcine, a preostale zemlje 6,66 miliona doza, koje se očekuju u drugom kvartalu godine.

Premijer Janez Janša rekao je u tvitu da je „rešenje prihvatljivo za Austriju i Sloveniju, ali ne i za Češku, koja je trenutno teško pogođena“.

Vlada Slovenije izrazila je žaljenje zbog odluke koja je štetna za Češku, napominjući da su se zemlje koje bi do juna mogle biti sposobne da vakcinišu preko 60 odsto svog stanovništva suzdržale od solidarnosti sa Češkom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.