U trendu

Od danas zabranjena prodaja ove vrste cigareta u EU

U Evropskoj uniji je od danas zabranjena prodaja cigareta sa ukusom mentola, nakon četiri godine njihovog postepenog povlačenja sa tržišta.

Direktiva o duvanu, usvojena 2014. godine, stupila je na snagu 2016. godine, ali su proizvodi sa tržišnim udelom većim od tri odsto, poput cigareta sa ukusom mentola, bili izuzeti do danas.

Ova vrsta cigareta činila je pet odsto tržišta u 2012. godini i njen udeo je stalno rastao početkom 21. veka, što je zabrinjavalo zakonodavce. Međutim, njihov udeo na tržištu 2018. godine i dalje je bio pet odsto.

Naučna istraživanja su pokazala da arome, poput mentola, olakšavaju inhalaciju i mogu da podstaknu mlade da puše. One takođe izazivaju veću zavisnost.

EU je bila uznemirena jer je 700.000 preranih smrti pripisano pušenju, uprkos smanjenju broja pušača u Evropi sa 40 odsto 2002. na 28 odsto u 2012. godini.

U Poljskoj gde mentol cigarete čine 30 odsto tržišta, prema podacima Privredne komore, zabrana je iznenadila brojne pušače. Oko 51 odsto ispitanika, prema jednoj anketi, nedelju dana pred stupanje zabrane, nije znalo za ovu direktivu, a njih 20 odsto je spremno da mentol cigarete nabavlja na crnom tržištu.

Potrošači u Holandiji su se pripremili tako što su obezbedili rezerve, javljaju lokalni mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar