U trendu

Od jutros slabiji intenzitet sukoba između Izraela i Hamasa

JERUSALIM – Prekogranični okršaji između Izraela i palestinskog Hamasa od jutros su nešto slabijeg intenziteta i u Gazi nije bilo novih žrtava, prvi put od 10. maja kada je započet opružani konflikt.

Ipak, čini se da apel i podrška predsednika SAD Džozefa Bajdena u prilog obustavi oružanih sukoba nije imao efekta, jer je Izrael najavio da će, za sada, nastaviti da vrši pritisak i vazdušne udare s ciljem da se unište vojni potencijali Hamasa i Islamskog džihada, prenosi Rojters.

Uprkos apelima međunarodne zajednice, uključujući i SAD, da se obustave sukobi između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, nema naznaka da se situacija zaista smiruje.

Palestinske vlasti saopštile da je od početka sukoba pre osam dana u izraelskim vazdušnim udarima poginulo 212 ljudi, među njima 61 dete i 36 žena, a da je u Izraelu poginulo desetoro ljudi, među njima dvoje dece.

Opšti štrajk je danas proglašen u istočnom Jerusalimu, u arapskim gradovima u Izraelu i na Zapadnoj obali, a na društvenim mrežama Palestinci se pozivaju na solidarnost „od mora do reke (Jordan)“.

U gradovima na jugu Izraela pred jutro su se oglasile sirene upozoravajući na nove raketne napade palestinskog Hamasa zbog čega su hiljade građana bile primorane da odu u skloništa.

Sinoć oko ponoći i iz Libana je ispaljeno šest artiljerijskih granata na sever Izraela, ali iz izraelske vojske tvrdi da ni jedan projektil nije pogodio cilj, kao i da je izraelska artiljerija uzvratila i gađala pozicije u Libanu sa kojih su ispaljivane granate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.