U trendu

Od Srbije se ne zahteva da trajno zadrži izbeglice

Evropska unija nije tražila, niti sad traži posredstvom evropskog fonda za zbrinjavanje izbeglica u zemljama u okruženju Sirije, da se deo sirijskih izbeglica trajno naseli u Srbiji i Makedoniji i takve tvrdnje prenesene na jednom briselskom portalu su netačne, rekli su agenciji Beta izvori EU i diplomate u Briselu.

Portal euractiv.com, koji je juče preneo takvu informaciju, danas je ispravio ovu netačnost, navedenu u izveštaju o pripremama za sutrašnju donatorsku konfereniju, za EU Madad fond za regionalno rešavanje pitanja sirijskih izbeglica, rekla je agenciji Beta Maja Kocijančič, portparolka u Evropskoj komisiji.

Evropski diplomatski izvori su naglasili da je dosad u razgovorima Evropske komisije i institucija EU sa srpskom vladom jedino bilo reči da se obezbede smeštajne mogućnosti za privremeni boravak manjeg broja izbeglica i to najviše do mesec-dva dana.

Danas je EK takodje potvrdila da će se sredstva iz Madad fonda u Srbiji i Makedoniji moći koristiti za rešavanje pitanja „protoka izbeglica“.

U informaciji o sutrašnjoj donatorskoj konferenciji za prikupljanje dodatnih sredstava, pored već raspoloživih 645 miliona evra u fondu Madad, EK je jasno stavila do znanja da će ta sredstva biti iskorišćena za dugoročno zbrinjavanje sirijskih izbeglica u Jordanu, Libanu, Turskoj i Iraku.

EK je istakla i da je „mandat za delovanja Fonda proširen kako bi se moglo delovati i na Zapadnom Balkanu, kad je reč o protoku sirijskih izbeglica“.

Zvaničnici u EK su ukazali i na to da je u zajedničkoj izjavi visokih zvaničnika EU i Srbije i drugih država Zapadnog Balkana 8. oktobra podvučeno da je „predloženo da se ciljevi i program EU Fonda za regionalno rešavanje pitanja sirijskih izbeglica proširi na Zapadni Balkan i razmotre dodatni doprinosi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.