U trendu

Odbrana Kavčana tražila izuzeće porotnika, suđenje danas nije nastavljeno

LJUBLJANA – U Okružnom sudu u Ljubljani danas nije nastavljeno suđenje u slučaju crnogorskog „Kavačkog klana“, zato što je odbrana optuženih predložila izuzeće jednog od porotnika, koji je pre penzionisanja radio u policiji 30 godina.

Odluku o zahtevu odbrane optuženih doneće predsednik Suda.

Sudija Tomaž Bromše je, međutim, započeo glavni pretres u ovom predmetu, na čijem početku je predstavio članove sudskog veća. Odbrana je tada predložila izuzeće jednog od porotnika, koji je pre penzionisanja radio 30 godina u policiji.

Prema rečima advokata Martine Žaučer Hrovatin, takva osoba ne može da deluje nepristrasno u očima okrivljenih, jer je reč o krivičnom predmetu u kojem se mnoga procesna pitanja odnose i na zakonitost i ispravnost postupanja policije.

Pošto optuženi Dalibor Kožul ni na današnjem ročištu nije priveden sudu, sudija ga je isključio iz postupka. Tako je ostalo 14 optuženih, koji se terete da su, najmanje od decembra 2018. do maja 2021. godine, na teritoriji više država u okviru hijerarhijski organizovane kriminalne grupe, krijumčarili drogu u većem obimu, prevozili je u Sloveniju i na teritorije drugih zemalja i prodavali je dilerima narkotika.

Nakon završenih pripremnih ročišta, u utorak je, prema prvobitnim najavama, trebalo da počne glavni pretres, ali veće još nije počelo da zaseda, pa je sudija Bromše održao ročište na kojem je ispitana zakonitost dokaza.

Naime, on se još nije odlučio o zahtevu za izuzimanje nekih dokaza. Tako su u juče saslušani direktor kompanije za iznajmljivanje vozila Navis Mobil Ivan Šček i bivši radnik ove kompanije Franc Hribovšek, koji su odgovarali na pitanja o oduzimanju podataka sa GPS uređaja koji su ugrađeni u automobile koji su su navodno koristili neki od optuženih.

Zakazano je i ročište suvlasnika Navis Mobila Samira Aajdarpašića, ali je odloženo. Kako je Bromše objasnio danas, Aajdarpašić se u utorak pojavio zajedno sa svojim advokatom i rekao da je u krivičnom postupku, što je vezano i za sadržaj o kojem bi trebalo da bude saslušan kao svedok, pa može da kaže samo ono što je izneo u odbrani u tom postupku.

Prema predviđanjima sudije, oni će tek odlučiti kako će se ove njegove izjave uzeti u obzir i da li će ga i kako ispitivati.

Među dokazima za koje odbrana predlaže da se izuzmu su i oni koje je pokajnik Darko Nevzatović dostavio policiji i tužilaštvu, i pre nego što je početkom juna 2020. postao prikriveni policajac.

Kako je Bromše danas objasnio, on ne može da odlučuje o predlogu bez Nevzatovićevog saslušanja, a za ovo saslušanje potrebna je koordinacija državnih organa.

Istovremeno je najavio da će u okviru dokaznog postupka u nastavku postupka biti saslušani i njegovi iskazi iz istrage, a uslediće i saslušanje, prenela je agencija STA.

Protiv crnogorskog Kavačkog klana se u sudu u Kopru vodi poseban postupak zbog optužbi da su u novembru 2019. godine učestvovali u otmici Danijela Božića, koji je kasnije ubijen, i pokušaju otmice Žarka Tešanovića u Ankaranu.

Većina optuženih u predmetu na ljubljanskom sudu je u pritvoru, od hapšenja je prošlo više od godinu i po dana, a optužnica je podignuta u novembru 2021. Pripremna ročišta u Okružnom sudu u Ljubljani počela su nešto pre kraja prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.