U trendu

Odloženo glasanje u EP o ukidanju viza za Kosovo

Glasanje u Evropskom parlamentu o ukidanju viznog režima za Kosovo odloženo je s 12. jula na 5. septembar pošto Kosovo nije ispunilo sve uslove, izjavila je danas izvestilac Evropskog parlamenta za vizni režim s Kosovom Tanja Fajon.

„Odlučila sam da odložim glasanje za bezvizni režim za Kosovo za septembar, žaleći što nije zabeležen dovoljan napredak u ispunjavanju poslednjeg kriterijuma, posebno ratifikacije graničnog režima s Crnom Gorom. Iskreno se nadam da će kosovski parlament ratifikovati taj sporazum što je pre moguće i pre letnje pauze kako bi mi to omogućilo da nastavim postupak za glasanje na jesen“, rekla je Fajon.

Fajon je u saopštenju navela da je posle razgovora s evropskim i kosovskim zvaničnicima zaključila da je „lopta u dvorištu kosovskog parlamenta“ za ukidanje viza za putovanje gradjana Kosova u zemlje Šengena.

„Snažno verujem da će s graničnim sporazumom Evropski parlament moći da da svoju podršku za bezvizni režim do kraja godne. To je ključni potez za gradjane Kosova koji još žive iza zatvorenih granica“, rekla je Fajon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.