U trendu

Održan pomen, prisustvovala Brnabić

DONJA GRADINA – U Spomen području Donja Gradina obeležava se Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, a obeležavanju prisustvuje premijerka Srbije Ana Brnabić.

Obeležavanje je počelo služenjem liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, nakon čega su položeni venci na grobnom polju Topole.

Vence su položili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković , kao i predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović i ministri u vladama RS i Srbije.

Na grobnom polju Hrastovi služen je pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora, preneo je RTRS.

Parastos srpskim žrtvama služio je patrijarh srpski Irinej, nakon čega je upućena jevrejska i romska molitva.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora.

Logor Donja Gradina, jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, i bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica.

Na osnovu prvih ekshumacija, koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar „Simon Vizental“, zaklučeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo – 500. 000 Srba, 80. 000 Roma, 32. 000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

U Memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1. 337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20. 000 dece.

Obeležavanju stradanja u Donjoj Gradini prisustvuju najviši zvaničnici Republike Srpske i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar