U trendu

Održana sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea

TOKIO – Državna sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea održana je danas u Tokiju uz više od 4.000 ožalošćenih koji su prisustvovali u uslovima pooštrenih mera bezbednosti.

Državnoj sahrani ubijenog bivšeg premijera Šinza Abea prisustvovali su i članovi japanske carske porodice i više od 700 visokih zvaničnika iz sveta, među kojima je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Među prisutnima bili su i prethodni japanski premijeri, japanski prestolonaslednik Fumihito, a među više od 700 stranih gostiju bili su potpredsednica SAD Kamala Haris, indijski premijer Narendra Modi i predsednik Medunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, prenela je agencija Kjodo.

Japanski premijer Fumio Kišida izrazio je na državnoj sahrani Abea, najdublje žaljenje zbog okolnosti njegove smrti i istakao njegov „neumoran rad za Japan i svet“.

U komemorativnom govoru na sahrani Abea, koji je ubijen u julu, Kišida je naglasio postignuća bivšeg premijera u jačanju japansko-američkih odnosa, kroz inicijativu za bezbednosni okvir „kvad“ koji uključuje još dve zemlje, Australiju i Indiju i promovisanje „slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika“.

Kišida je obećao da će nastaviti Abeovu misiju na rešavanju pitanja japanskih građana koje je Severna Koreja otela pre više decenija, 1970-ih i 1980-ih, i naglasio da će uložiti najveće napore na ostvarenju tog cilja.

Privatna sahrana za Abea održana je četiri dana nakon što ga je ubio naoružani napadač tokom predizbornog govora 8. jula u zapadnom gradu Nara, a njegovi posmrtni ostaci su kremirani.

Uoči državne sahrane koju je finansirala država, rasli su pozivi za njeno otkazivanje.

Nacionalna policijska agencija mobilisala je do 20.000 policajaca kako bi sprovela strogu bezbednost u glavnom gradu, posebno oko hale Nipon Budokan u kojoj je održana ceremonija.

Protivnici održavanja državne sahrane u više navrata su održavali skupove ispred kabineta premijera, zgrade parlamenta i pozivali da se taj događaj ukine.

S obzirom na to da je sahrana podelila javno mnjenje, neke opozicione stranke su bojkotovale službu.

Opozicioni poslanici tvrde da ne postoji pravni osnov za organizovanje državne sahrane bivšeg premijera, dok su se pojavila i pitanja o tome koliko će taj događaj na kraju koštati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.