U trendu

Održana tradicionalna vojna svečanost u čast Merkelove

BERLIN – Nemačka vojska se tradicionanim mimohodom večeras oprostila od kancelarke Angele Merkel koja za nedelju dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u politicku istoriju.

Svečanost, čiji koreni sežu u 16. vek, najveća je počast koju nemacke oružane snage mogu odati nekom civilu.

Merkel je zahvalila saradnicima i porodici, a svom nasledniku Olafu Šolcu poželela sreću, prenose agencije.

„16 godina na mestu kancelarke su bile ispunjene brojnim događajima, a često i izazovima. Te su godine za mene bile izazov i u političkom i u ljudskom smislu. Ali to je bilo vreme koje me ispunilo“, rekla je Merkel u kratkom govoru.

Kao najveće izazove navela je finansijsku krizu 2008. i izbegličku 2015. „Tada sam shvatila koliko su važne medunarodne institucije i multilateralni instrumenti. Jer krize ne poznaju granice“, rekla je Merkel.

Nemačka vojska ili Bundesver se posebnom svecanošcu koja uključuje mimohod, muziku i baklje oprostila od kancelarke.

Tradicija nalaže da osoba u ciju čast se održava izabere tri pesme koje izvodi vojni orkestar. Merkel se odlučila za crkvenu kompoziciju „Grošer Gott, wir loben dić“, evergreen poznate nemačke posleratne pevacice Hildegard Knef i pesmu istočnonemačke pank-ikone Nine Hagen „Du hast den Farbfilm vergešen“ („Zaboravio si film u boji“). Ta je pesma bila veliki hit 1974. kada je Merkel studirala fiziku u Lajpcigu, u tadašnjoj Istocnoj Nemackoj.

Merkel bi službeno svom nasledniku Šolcu trebalo da preda vlast sledece sedmice kada se novi saziv Bundestaga sastaje kako bi izabrao novog kancelara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar