U trendu

OEBS: Korupcija široko rasprostranjena u BiH

SARAJEVO – Korupcija je široko rasprostranjena u Bosni i Hercegovini, navodi se u drugom izvještaju OEBS-a, sačinjenom na osnovu praćenja sudskog procesuiranja predmeta korupcije u BiH, naročito procesuiranja tzv. korupcije visokog nivoa.

„Korupcija je široko rasprostranjena u BiH, a međunarodni faktori, među kojima su SAD, OEBS i Evropska unija, spremni su da pomognu u borbi protiv te razarajuće društvene pojave, čije su posledice nezaposlenost građana i nemogućnost da pokrenu sopstveni biznis, a mladi obrazovani kadrovi primorani u beznađu da napuštaju domovinu“, ocenjeno je u izveštaju.

To su istakli zvaničnici iz Ambasade SAD u BiH, Misije OEBS-a i Delegacije Evropske unije, učesnici konferencije u Sarajevu na kojoj je izvještaj predstavljen.

„SAD su i dalje partner Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije. Transparentnost i odgovornost su ključne u toj oblasti i zato smo finansijski podržali OEBS u praćenju procesuiranja korupcije“, rekao je američki ambasador Erik Nelson.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton izjavio je da drugi izveštaj sadrži dodatnih devet preporuka, kao i da je od 15 preporuka iz prethodnog izveštaja, u sedam zabeležen mali pomak, a u šest nikakav.

„Rad Tužilaštva BiH i specijalnog odeljenja Republike Srpske na predmetima korupcije nije zadovoljavajući“, konastaovao je Berton i dodao da pomacima u borbi protiv korupcije mora da doprinese strateško delovanje.

Šef Sektora operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel ukazao je na potrebu uključivanja svih u borbu protiv korupcije kao jednog od najvećih razloga za zabrinutost građana BiH i uzroka narušavanja društva i ugrožavanja demokratije.

On je dodao da je u ovoj godin Evropska unija pokrenula tri važna projekta, ukupne vrednosto od 3,5 miliona evra, koji obuhvataju sve segmente borbe protiv korupcije, od prevencije do kaznenih odredbi.

Izvještaj koji je danas predstavila Misija OEBS-a u BiH nosi naziv „Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH – druga procena“ i sačinjen je u okviru projekta „Procena potreba pravosuđa u procesuiranju korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima“.

Prvi izvještaj OEBS-a na temu korupcije objavljen je u februaru 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.