U trendu

OHR: Blokada institucija korak u pogrešnom smeru

SARAJEVO – Svaki postupak političkih stranaka kojim bi se paralizovale institucije BiH bio bi korak u pogrešnom smeru i „medvjeđa usluga“ građanima koje te stranke tvrde da predstavljaju, saopšteno je večeras iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) povodom odluke političkih partija iz RS da ne učestvuju u radu institucija BiH zbog odluke visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

OHR „očekuje od svih političkih stranaka da poštuju Ustav BiH i osiguraju neometano funkcioniranje državnih institucija i izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih ovlašcgenja“, rečeno je iz OHR za Radio slobodna Evropa (RSE).

„S tim u vezi, mora se napomenuti da je budžet institucija BiH trebalo da bude usvojen u decembru prošle godine, a to još uvek nije učinjeno“, dodaju iz OHR-a.

Predstavnici političkih stranaka iz RS doneli su odluku da od ponedeljka 26. jula neće učestvovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Savetu ministara i Predsedništvu BiH, dok se ne reši pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.