U trendu

Oland: Atentati čin rata protiv Francuske

Francuski predsednik Fransoa Oland označio je kao „čin rata protiv Francuske“ sinoćne atentate i pogibiju 127 ljudi u Parizu i rekao da su to počinili i organizovali pripadnici ekstremističke grupe Islamska država.

Oland je izjavio u Parizu da će Francuska „svom snagom i nemilosrdno uzvratiti“ na ovaj čin rata i naglasio da su atentati „varvarstvo protiv čovečanstva“.

Francuski predsednik je saopštio da Francuska zbog pogibije i ranjavanja velikog broja gradjana proglašava trodnevnu nacionalnu žalost.

U seriji napada je ubijeno najmanje 127 ljudi, a 250 je povredjeno, navodi agencija Frans pres.

„Ono što se desilo sinoć je čin rata… koji je počinila teroristička vojska Daeš (arapski akronim za Islamsku državu), organizovano spolja, sa saučesnicima unutra koje će istraga utvrditi“, rekao je Oland u Jelisejskoj palati posle kriznog sastanka vlade.

Rekao je da je džihadistička vojska izvršila napad na Francusku, na vrednosti koje ona brani svuda u svetu, na ono što Francuska jeste „slobodna zemlja koja nešto znači celoj planeti“.

Islamska država za sada nije preuzela odgovornost za te napade.

Francuski predsednik je ovo rekao u kratkoj izjavi posle kriznog sastanka saveta odbrane kome su prisustvovali vodeći ministri.

„Sve mere da se obezbedi sigurnost gradjana preduzete su u okviru vanrednog stanja“ proglašenog noćas, rekao je Oland.

„Snage unutrašnje bezbednosti i vojska mobilisani su na najvišem nivou i sve bezbednosne mere su ojačane, rekao je on.

Oland je najavio da će se u pondedeljak obratiti zajedničkoj sednici oba doma francuskog parlamenta koja će biti u Versaju kod Pariza „da okupi naciju u ovom iskušenju“. Kako navodi agencija Frans pres takvo obraćanje je izuzetno za Francusku.

„Ono što branimo je naša domovina, ali to je mnogo više od toga, to su vrednosti čovečnosti i Francuska će znati da preuzme svoju odgovornost“, rekao je Oland i pozvao Francuze da budu ujedinjeni i mirni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.