U trendu

Oland: Evropa treba da se bori protiv populizma i odlučno da odgovori Trampu

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da Evropa treba da bude ujedinjena u borbi protiv rastućeg populizma i pozvao na odlučan odgovor američkom predsedniku Donaldu Trampu s kojim danas ima zakazan telefonski razgovor.

Oland je rekao da se Evropa suočava „s trenutkom istine“ i da mora da se odupre pozivima o promeni političke klime ili o zabrani ulaska izbeglica u Evropsku uniju.

„Mislim da treba da odgovorimo predsedniku SAD kada daje izjave o Evropi i govori o modelu Bregzita za druge zemlje“, rekao je Oland u Lisabonu, gde se danas održava neformalni samit južne Evrope na kojem učestvuju zvaničnici Portugala, Francuske, Italije, Španije, Grčke, Kipra i Malte.

Tramp je u nekoliko navrata pohvalio Veliku Britaniju koja je odlučila da istupi iz Evropske unije (Bregzit) i dodao da nema mnogo interesovanja za EU, ocenjujući da bi druge zemlje trebalo da slede britanski primer.

„Moramo da potvrdimo svoje stavove i počnemo dijalog sa odlučnošću i kažemo šta mislimo o svemu, šta mislimo i o rešavanju nekih problema u svetu“, rekao je predsednik Francuske i dodao da Evropa mora da se drži svojih principa i vrednosti i da brani svoje interese.

Američki predsednik Donald Tramp danas će razgovarati telefonom s predsednicima Rusije i Francuske, Vladimirom Putinom i Fransoaom Olandom, kao i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tramp će imati razgovore i s premijerima Japana i Australije, Šinzom Abeom i Malkolmom Turnbulom. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar