Oluja Kira pustoši Evropu, najmanje 7 poginulih (video)

Najmanje sedam osoba je stradalo u jakoj oluji i obilnim kišama koje su pogodile delove Evrope i dovele do velikih poremećaja u funkcionisanju saobraćaja i nestanke struje u desetinama hiljada domova.

Dve žene, majka i ćerka, poginule su u Poljskoj nakon što je oluja srušila krov objekta za iznajmljivanje skija u zimovalištu Bukovina Tatrzanska blizu granice sa Slovačkom, i oduvala ga na ljude koji su stajali u blizini žičare. Troje ljudi je povređeno, prenosi AP.

U Švedskoj se udavio jedan muškarac nakon što se prevrnuo čamac u kojem je bio s još jednim muškarcem, koji se još vodi kao nestao.

Stradala su i dva muškarca u Sloveniji i na jugu Engleske, nakon što je na njihove automobile palo drvo.

U Nemačkoj je vozač preminuo nakon što je kamionom naleteo na parkiranu prikolicu radnika koji su čistili ostatke oluje sa autoputa u pokrajini Hesen.

Policija u Češkoj je saopštila da je oluja verovatno kriva za saobraćajnu nesreća u kojoj je poginuo muškarac koji je vozio, a žena putnica je povređena. Istražitelji misle da je na automobil palo drvo.

Nakon što je u nedelju pogodila Britaniju i Irsku, oluja je nastavila da se pomera na istok, ostavljajući veliku štetu za sobom.

Broj čeških domaćinstava bez električne energije dostigao je 290.000, prema elektroenergetskoj kompaniji CEZ.

U Velikoj Britaniji zbog nevremena 20.000 domaćinstava i dalje nema struju, a iako se oluja smirila u tom delu Evrope, meteorolozi najavljuju snežne padavine i mećave.

Stanovnici severozapada Engleske evakuisani su zbog izlivanja reke Irvel, a u škotskom gradu Havik, koji se graniči sa Engleskom bistro i kuća sa apartmanima urušili su se u reku Teviot, ali na sreću niko nije povređen.

Trajekti preko Engleskog kanala ponovo rade nakon što su u nedelju zatvoreni, iako su službe na Tviteru napisale da su mogući daljnji prekidi.

Avio-kompanije koje lete do i sa američkih aerodroma pod uticajem oluje otkazale su više od 100 letova.

Oluja je protutnjala Francuskom, mada meteorolozi upozoravaju da bi udari vetra na Korzici mogli da dosegnu i do 200 kilometara na sat, a veliki talasi zabeleženi su i na severnoj obali.

Na putu koji povezuje Belgiju i Francusku snažan vetar je prevrnuo kamion, dok je u Nemačkoj oko 50.000 domaćinstava bez struje.

U Nemačkoj su u pojedinim regionima, poput pokrajine Severna Rajna- Vestfalija, zatvorene škole, a nekoliko osoba je povređeno kada su grane sa drveća pale na njih.

U Nemačkoj su otkazane stotine letova zbog snažne zimske oluje.

U Frankfurtu su letovi ponovo uspostavljeni, ali je u Minhenu otkazano 420 letova. Prekida ima i u železničkom saobraćaju.

Meteorološke službe upozorile su na visok nivo mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske.