U trendu

Ontario: Oko 55.000 prosvetnih radnika stupilo u štrajk

OTAVA – Sindikat koji predstavlja 55.000 kanadskih prosvetnih radnika stupio je danas u štrajk u najmnogoljudnijoj kanadskoj provinciji Ontario nakon što nije uspeo da postigne dogovor sa pokrajinskom vladom za bolje plate i više osoblja u školama.

Štrajk radnika, među kojima su obrazovni asistenti, sekretarice i bibliotekari, ostavio je zatvorena vrata stotina škola, preneo je Rojters.

Okružni školski odbor Toronta, najveći u Kanadi sa 247.000 učenika u 583 škole, saopštio je da će sve njegove škole ostati zatvorene dok bude trajao štrajk.

Radnici su u nedelju uručili obaveštenje o štrajku navodeći da pregovori o novom ugovoru sa vladom premijera Daga Forda nisu bili uspešni.

U iščekivanju štrajka, Fordova vlada usvojila je kontroverzni zakon kojim se nameće ugovor radnicima koje zastupa Kanadski sindikat javnih zaposlenih (CUPE) i sprečava ih da stupe u štrajk.

Zakon o zadržavanju učenika u razredu proglasio je štrajk radnika CUPE prekršajem, što podrazumeva da svaki pojedinac mora da plati kaznu do 4.000 kanadskih dolara.

Sindikat CUPE je saopštio da će se boriti ili platiti kaznu ako bude potrebno.

Zaposleni su jutros započeli proteste na desetinama lokacija širom provincije, uključujući i onu ispred kancelarije ministra obrazovanja Ontarija Stivena Lećea.

Leće je nazvao štrajk „nezakonitim“ i rekao da je vlada podnela podnesak Odboru za radne odnose Ontarija protiv zaposlenih.

„Ništa sada nije važnije od toga da sve učenike vratimo u učionicu i za to ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju“, rekao je Leće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.