Orban: Nužan uvoz vakcina sa istoka jer je EU „zabljala“

BUDIMPEŠTA – Brisel je „zabljao“ sa nabavkom vakcina protiv korone, Mađarska je zbog toga u nevolji i nužan je uvoz vakcina sa istoka, izjavio je danas madajrski premijer Viktor Orban.

U jutrošnjem intervjuu za radio Košut, Orban je podsetio da je u Izraelu „skoro završena“ imunizacija celog stanovništva, u Velikoj Britaniji je vakcinisano 30 do 40 odsto građana, a EU se taj broj ne pomera sa 6,8 odsto vakcinisanih.

„Sve to jasno ukazuje da nešto nije u redu i to nije ni političko pitanje, ni optužba, niti bilo kakav izraz antipatije prema EU ili birokratiji u Briselu, već činjenica. Tako stoje stvari: zabrljali su“, rekao je Orban, prenosi MTI.

Orban je podržao inicijativu austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, koji je zajedno sa vladama Češke, Slovenije, Bugarske i Letonije predložio da se održi samit EU o nabavci i raspodeli vakcina.

„Vidimo da neke zemlje dobijaju više, a neke manje“, kazao je Orban i predočio da bi se Mađarska našla u nezgodnoj situaciji da nije naručila 3,5 miliona kineskih i ruskih vakcina s kojima je do sada već vakcinisano pola miliona Mađara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.