U trendu

Orban: Poljska je u pravu, fantazije EK će nas ubiti

BRISEL – Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da se protivi bio kakvoj vrsti sankcija protiv Poljske, a EU optužuje da bez pravne osnove u Ustavu Unije preuzima odvlašćenja od nacionalnih institucija zemalja članica.

”Poljska je najbolja zemlja u Evropi. Bilo kave sankcije protiv Poljske su smešne”, poručio je Orban dolazeći na samit lidera EU lidera, upitan za poziciju Madrske kada je reč o debati o vladavini prava i čijem centru je sukob Varšave i Brisela oko nadležnosti u oblasti zakonodavstva.

Orban ocenjuje da vrhovna nadležnost zakona EU ne stoji u Ugovorima Unije, a da institucije EU redovno prelaze preko prava nacionalnih institucija i modifukuju ugovore bez ovlašcenja.

”Poljaci su u pravu. Tamo gde nismo prebacili nadležnosti na EU, nacionalno zakonodavstvo ima primat. To je jasno i jednostavno pravno pitanje. Poljska je uspešna zemlja. Jedna od najboljih u Evropi. Najbolja ekonomija, demokratija napreduje, izbori su fer. Ne vidim problem sa Poljskom”, poručio je Orban.

Upitan za podele u EU, mađarski premijer kaže da se u Evropi ne prave blokovi i rovovi već da se zemlje okupljaju oko ideja koje su važne za njihove građane, a oko kojih imaju iste stavove.

”Pravimo savezništva i to je logično”, kaže Orban.

On dodaje da su ”prave podele” u EU oko toga šta je razumno, a šta nije.

Orban kao primer navodi trenutnu krizu oko cene energenata i ocenjuje da je ono što EK predlaže u okviru Zelene tranzicije ”fantazija koja će ubiti srednju klasu” u Evropi.

”Ključ za EU demokratiju je srednja klasa. Skok cena energenata kroz nove regulacije EK uništava srednju klasu svuda u Evropi. Tu imamo zdrav razum na jednoj strani i fantazije na drugoj, a utopijske fantazije nas ubijaju”, zaključuje Orban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.