U trendu

Osam poslanika EP traži od Borela i OHR da zaustave Dodika

SARAJEVO – Osam, od 705 poslanika Evropskog parlamenta iz različitih stranaka, među kojima je i hrvatski Tonino Picula, pisalo je šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu i visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu zahtevajući da, kako kažu, „konačno reaguju i zaustave Milorada Dodika“, a kao krivca za navodne tenzije i lošu situaciju u BiH targetiraju Srbiju.

U pismu, koje prenosi sarajevski portal KLix, zastupnici iskazuju veliku zabrinutost zbog poslednjih poteza vlasti u Republici Srpskoj i najavljenih novih aktivnosti na, kako navode, „rušenju ustavnog poretka u BiH“.

Oni tvrde da tenzije u BiH rastu i da ih proizvodi pre svega srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, „blokadom državnih institucija i konstantnim radom na secesiji rušenjem ustavnog poretka BiH“.

Predstavnici Republike Srpske u državnim institucijama BiH ne učestvuju po jednoglasnoj odluci NSRS, zbog nametnutog zakona o zabrani i sankcionisanju negiranja genocida u Srebrenici, koji je doneo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Zvanična Banjaluka je najavila i povlačenje nekih nadležnosti Republike Srpske, pre svega, u oblasti bezbednosti, ali i drugim oblastima, pa je tako, na primer, u NSRS juče izglasan Zakon o osnivanju Agencije za lekove i medicinska sredstva za Republiku Srpsku.

Evropski parlamentarci idu korak dalje i tvrde da će takva politika Republike Srpske „ugroziti stabilnost na celom Zapadnom Balkanu“, što, kako navode, „može uzrokovati čak i oružane sukobe u nekim područjima“.

Parlamentarci smatraju da je „povlačenje iz institucija BiH nelegitimno“ i tvrde da je „direktna prijetnja miru u BiH.

Tvrde i da reč „rat“ nikada češće nije spominjala na Balkanu, a kao jednog od krivaca navode Srbiju, koja je nedavno, kako navode, „na određeni način zapretila i NATO-u“.

Pozivaju i EUFOR da održi mir i očuva Dejtonski sporazum, za čiju doslednu primenu se zalažu inače i Republika Srpska i Srbija, i, kako kažu, teritorijalni integritet BiH za koji se takođe zalaže zvanični Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.