U trendu

Oslobodzeni italijanski ribari iz zatvora u Libiji

RIM – Libijske vlasti oslobodile su 18 italijanskih ribara koje su pre više od tri meseca zarobili i držali u zatvoru pod optužbom da su ribarili u libijskim teritorijalnim vodama.

Vest je na prvim starnicama svih italijanskih medija.

Ribari, koji se vraćaju na svojim barkama, trebalo bi da stignu u Italiju danas, jer je potrebno 48 sati da doplove sa obala Afrike do svoje matične luke Mazara del Valo, na Siciliji.

Jedan od ribara Pietro Marone je putem radio veze rekao da u zatvoru nisu bili izloženih fižičkom maltretiranju, ali da su uslovi u libijskim zatvorima “užasni”, da su četiri puta prebacivani is jednog u drugi zatvor i da su bili razdvojeni.

Italijanski ribari, među kojima je i onih poreklom iz Tunisa, su oslobođeni nakon teških pregovora italijanskih i libijskih vlasti.

Pojedini mediji špekulišu o tome koliku i kakvu cenu je Italija morala platati za oslobađanje svojih građana.

Činu oslobađanja prisustvovali su premijer Dzuzepe Konte i ministar inostranih poslova Luidzi di Majo, koji su za tu priliku došli u iznenadnu i kratku posetu Libiji.

Italijanski zvaničnici su posetu iskoristili da razgovaraju sa libijskim generalom Haftarom.

Između Libije i Italije postoji ugovor o sprečavanju polazaka ilegalnih migranata sa libijskih obala kojima je najbliža evropska luka na italijanskoj Siciliji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.