U trendu

Osnaživanje miliona dece da se zalažu za svoja prava

BRISEL – Milioni mladih šire poruku o dečjim pravima uoči 30. godišnjice Konvencije UN o pravima deteta i to zahvaljujući kampanji Evropske unije i UNICEF-a, koja je pod nazivom #TheRealĆallenge pokrenuta prošlog meseca na aplikaciji TikTok uz pomoć TikTok influensera.

Kampanja je od tada imala preko 280 miliona pregleda, 19,8 miliona lajkova i podeljena je 1,2 miliona puta, pri čemu je došla do publike u 41 zemlji, saopštili su iz EU Info Centra.

Deca i mladi dele, komentarišu i lajkuju kratke klipove koji ističu postignuća Konvencije UN koja su vidljiva svakodnevno i pokazuju kako se dečja prava i dalje redovno krše u svim delovima sveta.

Inače, #TheRealĆallenge je kampanja o deci koju sprovode deca, ali deca su pravi akteri ove kampanje koji o svojim pravima govore na svom jeziku u virtuelnom prostoru na kom razgovaraju i sastaju se.

Klipovi u trajanju od 15 sekundi su fokusirani na četiri značajne teme i pitanja koja se tiču života dece: „Jedinstvo porodice“, kroz
isticanje problema izdvajanja dece iz porodice protiv njihove volje ili u suprotnosti sa njihovim najboljim interesima, zatim „Vršnjačko nasilje“, uz skretanje pažnje na problem da su milioni dece svakog dana žrtve vršnjačkog nasilja, „Jednakost“ koja podrazumeva fokusiranje na nejednakost prilika koje se pružaju dečacima i devojčicama i „Dečji rad“ sa isticanjem problema dečjeg rada i činjenice da su milioni dece primorani da rade umesto da imaju detinjstvo.

TikTok, jedna od najpopularnijih aplikacija za deljenje snimaka, podstiče korisnike da snimaju svoje verzije video klipova i da ih upare sa pesamama. Mladi su do sada objavili preko 51.000 klipova označenih heštegom #TheRealĆallenge u okviru kampanje koju sprovode EU i UNICEf.

Osim što slavi postignuća Konvencije UN, ugovora o ljudskim pravima koji je ratifikovao najveći broj zemalja, kampanja #TheRealĆallenge ističe oblasti u kojima ima prostora za delotvornije sprovođenje ove Konvencije.

„Na nama je odgovornost da se postaramo da svako dete ima osećaj pripadnosti zajednici i ulogu u njoj. Osnaživanje je od presudnog značaja“, istakla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini na poslednjoj Generalnoj skupštini UN u septembru 2019.

Iako je u proteklih 30 godina Konvencija o pravima deteta pomogla da se poboljša život velikog broja dece, još postoje izazovi koje treba prevazići, a Evropska unija i UNICEF će nastaviti da zajedničkim snagama štite i unapređuju prava dece širom sveta – kako nijedno dete ne bi bilo zanemareno, navedeno je u saopštenju EU Info Centra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.