Osoblje konzulata Kanade ne može da napusti Hongkong

HONGKONG – Konzulat Kanade u Hongkongu saopštio je danas da je suspendovao putovanja za lokalno osoblje u ostatak Kine, samo nekoliko dana nakon što je potvrđeno da je jedan zaposleni u britanskom konzulatu zadržan u pritvoru u Kini.

„Trenutno, lokalno angažovano osoblje neće obavljati službena poslovna putovanja van Hongkonga“, navodi se u saopštenju kanadskog konzulata.

AP primećuje da se u saopštenju ne navodi da li je ova restrikcija direktno povezana za hapšenjem radnika britanskog konzulata, a Rojters navodi da im u i-mejlu, poslatom iz kanadskog konzulata, nije dat razlog za uvođenje zabrane putovanja.

Kanadska vlada je, takođe, u četvrtak ažurirala savete za putovanje u Kinu kako bi upozorila na pojačane provere telefona na granicama.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine nedavno je saopštilo da je kineski državljanin i radnik britanskog konzulata u Hongkongu Sajmon Čeng uhapšen u Šenženu i da mu je određen pritvor od 15 dana.

Kako je navedeno, on je optužen za kršenje javne bezbednosti, ali detalji nisu poznati.

Čeng se 9. avgusta nije vratio na posao, nakon što je dan ranije otputovao u Šenžen.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je „duboko zabrinuto“ zbog navoda da je jedan zaposleni u britanskom konzulatu u Hongkongu nestao pošto je poslovno otišao u Kinu.

(Tanjug)

Napišite komentar