U trendu

Ostin: 500 dodatnih američkih vojnika dolazi u Nemačku

BERLIN – SAD će povećati svoje vojno prisustvo u Nemačkoj stacioniranjem dodatnih 500 vojnika, saopštio je danas u Berlinu američki ministar odbrane Loj Ostin.

Ostin je, posle sastanka sa nemačkom koleginicom Anegret Kramp Karenbauer, najavio da ti vojnici još tokom jeseni treba da budu stacionirani na teritoriji Vizbadena.

„Ove trupe će osnažiti odvraćanje od napada i odbranu u Evropi“, istakao je Ostin na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je naglasio da će vojnici biti upućeni u Nemačku sa ciljem sprečavanja konflikata, i ako je potrebno da se „bore i pobede“.

Takođe će, smatra, time biti ojačane snage za sajber-odbranu i digitalno vođenje rata u Evropi.

Stacioniranje, kaže Ostin, pokazuje jasnu privrženost SAD savezniku Nemačkoj.

Ova najava predstavlja preokret u američkoj politici, pošto je doskorašnji predsedniK SAD Donald Tramp proteklog leta najavio povlačenje 12.000, od ukupno 35.000 američkih vojnika iz Nemačke, zbog navodne nedovoljne saradnje Berlina u zajedničkom snošenju troškova u oblasti odbrane.

Novi predsednik Džo Bajder je obustavio odluku o povlačenju vojnika, ali je vest o upućivanju dodatnih vojnika u Nemačkoj primljena sa izneđenjem.

Kramp-Karembauer rekla je da je odluka američkih vlasti znak snažne povezanosti dve zemlje.

Ona je obećala da će Nemačka učiniti sve kako bi se vojnici i njihove porodice osećale u Nemačkoj kao u svojoj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar