U trendu

Ostin: Intenzivirati zajedničku posvećenost samoodbrani UKR

BRISEL – Moramo intenzivirati našu zajedničku posvećenost samoodbrani Ukrajine i dodatno se potruditi da osiguramo da Ukrajina može da brani svoje građane i svoju teritoriju, rekao je danas u Briselu američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

„Ruska invazija na Ukrajinu dogodila se u ključnom trenutku i Sjedinjene Države i njeni saveznici nisu mogli da izgube fokus na taj već tromesečni sukob“, rekao je Ostin na marginama sastanka ministara odbrane NATO, trećem u nizu na kojem predstavnci gotovo 50 zemalja razgovaraju o koordinaciji pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak nedavno je rekao da je njegovoj zemlji, pored ostalog teškog naoružanja, neophodno po 1.000 haubica i dronova, kao i 500 tenkova.

Dodaje se da su zapadne zemlje obećale NATO standardno oružje, uključujući napredne američke rakete, ali da njihovo raspoređivanje zahteva vreme.

„Ne možemo sebi priuštiti da posustanemo, jer su ulozi previsoki“, rekao je Ostin.

Kako se navodi, Ukrajini će biti potrebna dosledna podrška Zapada za prelazak na nove zalihe i sisteme, dok se zalihe njihovog oružja i municije iz sovjetske ere smanjuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.