U trendu

Oštra poruka Srbiji: Ako želite da nastavite ka EU, ovo nije put

Miroslav Lajačak uputio oštru poruku Srbiji da bi, ukoliko želi da nastavi put ka EU, trebalo da prati političke izbore koji je tome približavaju.

Šef diplomatije Slovačke reagovao je povodom najavljenog potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, iza koje stiji Rusija.

„Ako ste ozbiljni u svojoj evropskoj orjentaciji onda pratite političke izbore koji vas tome približavaju. Ovoj korak nije jedan od tih“, poručio je Lačak.

Ministar spoljnih poslova Slovačke je dolazeći na sastanak sa predstavnicima zemaljaj Zapadnog Balkna u Helsinikiju ocenio da je najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma sa „pro ruskom grupacijom“ od strane Srbije „zbunjujuće“ i poručio da se „ne može ići u više pravaca istovremeno“.

Srbija bi 25. oktobra trebalo da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, a Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine. Upozorenje zbog tog sporazuma stiglo je i u četvrtak i to iz Evropske komisije odakle je SRbiji jasno stavljeno do znanja da će morati da se odrekne te unije.

Danas je reagovao i Mekalister, a više o toj temi čitajte na našim BIZ stranicama.

„Kosovo je problem jer nije priznato od strane pet zemlja članica EU. To je realnost“

Govoreći o Kosovu, Lajčak je pozvao Prištinu da ukine takse na srpsku robu i istakao da je realnost da Kosovo nije priznalo pet članica Evropske unije.

„Kosovo je problem jer nije priznato od strane pet zemlja članica EU. To je realnost Kosova“, rekao je Lajčak.

Na pitanje da li vidi mogućnost promene takvog stanja, šef diplomatije Slovačke, jedne od EU članica koja nije priznala kosovsku nezavisnost, odgovorio je šta prvenstveno želi da vidi na samom Kosovu. „Prva promenu koju želim da vidim je pozitivan razvoj dogadjaja na Kosovu počevši od ukidanja taksi“, zaključio je Lajčak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)