U trendu

Oštre osude na Šmitovo obraćanje u komitetu britanskog parlamenta

BANJALUKA – Predstavnici Republike Srpske oštro su danas osudili svedočenje visoog predstavnika u BiH Kristijana Šmita pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta i njegovo zalaganje za uvođenje ekonomskih sankcija Srpskoj.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je za Srnu da je Velika Britanija uvek bila srbomrzačka i da s toga ne iznenađuje što turista u BiH Kristijan Šmit tamo traži saveznike.

Prema njenim rečima, Šmit u Velikoj Britaniji traži saveznike za dodatne sankcije srpskom narodu i model istrebljenja srpskog naroda u BiH.

„Turista u BiH jedino može pokušavati da perfidnim zahtevima našteti Republici Srpskoj, ali Republika Srpska i srpski narod jači su od njegovih zlih želja, s toga neka nastavi da priča uz vetar“, poručila je Vulićeva.

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snežana Novaković Bursać smatra da svedočenje Šmita ne predstavlja ništa novo, osim demaskiranja i ogoljavanja namera u kreiranju njima željenih odnosa.

„Pojavljivanje Šmita u britanskom parlamentu delovalo je kao podsećanje na njihove težnje za revitalizacijom nekih kolonijalnih odnosa, imajući na umu da je reč o čoveku kojeg niko nije izabrao niti imenovao, a pokušava da se ponaša i deluje kao namesnik“, rekla je u izjavi za Srnu Bursaćeva.

Potpredsedik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da bi obraćanje Šmita svako normalan shvatio kao napad na BiH ili potvrdu da ozbiljno radi na njenoj dekonstituciji.

„Jučerašnje obraćanje Kristijana Šmita spoljnopolitičkom komitetu britanskog parlamenta u kojem je rekao da čini sve da što bilateralno, što mulitilateralno preko međunarodnih finansijskih institucija obezbedi ekonomsko-finansijske sankcije Republici Srpskoj govori da je na delu pokušaj ekonomske eutanazije Srpske, i to na krajnje perfidan način“, ocenio je Špirić.

On je istakao da posebno brine odsustvo bilo kakve ozbiljne osude političkog Sarajeva, pogotovo onih koji kažu da je Republika Srpske ralnost koju prihvataju.

Predsednik Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je da Šmit ne može više ni pred međunarodnom zajednicom da sakrije da je lažni visoki predstavnik i zašto je nelegalno došao u BiH, dodavši da Nemci, doduše, nikada nisu kucali na vrata kada su dolazili na ove prostore.

„Želja da Republika Srpska bude finansijski kažnjena je realizacija muslimanskih ratnih ciljeva mirnodopskim sredstvima. Šmit to ne krije i to je dobro da se jasno vidi. Odsustvo svog legaliteta i legitimiteta, Šmit iskaljuje nad srpskim narodom. Nemci nikako da nauče lekcije iz prošlosti“, istakao je Žunić.

Ministar bezbednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić smatra da je Kristijan Šmit trebalo da pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta podrži dijalog trojice lidera u BiH na čelu sa predsednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, a ne da pominje ekonomske sankcije Republici Srpskoj.

Nešić je u izjavi za srnu rekao da finansijske sankcije Republici Srpskoj o kojima govori Šmit neće proizvesti nikakve efekte osim što će otežati život u BiH i produbiti prisutna nerazumevanja.

Kristijan Šmit se obratio britanskom odboru za inostrane poslove prvenstveno da se održi negativno mišljenje prema Republici Srpskoj, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar