U trendu

Osude i pozivi na smirenost od svetskih lidera posle ubistva predsednika Haitija

Ubistvo predsednika Haitija Žovenela Moiza izazvalo je šok i osude svetskih lidera od Latinske Amerike, preko SAD, Evrope i Azije uz pozive za smirenost i jedinstvo na Haitiju.

Moiz je ubijen noćas u oružanom napadu na njegovu privatnu rezidenciju, a njegova supruga Martin Moiz je ranjena i prebačena u bolnicu, dok napadači nisu identifikovani, prenosi agencija AP.

Ne zna se za sada ko je iza ubistva, zemlja je poslednjih godina postala sve nestabilnija a stanovništvo sve nezadovoljnije.

Predsednik SAD Džozef Bajden osudio je „užasno ubistvo“ haićanskog predsednika, ocenivši da je to „vrlo zabrinjavajući“ dogadjaj i obećao pomoć Vašingtona.

„Šokirani smo i rastuženi da čujemo za užasno ubistvo predsednika Žovenela Moiza i agresije na njegovu suprugu Martin Moiz“, rekao je Bajden u saopštenju, prenosi Frans pres.

U saopštenju Bele kuće navodi se da su SAD spremne da pruže pomoć Haitiju, najsiromašnijoj zemlji američkog kontinenta, koja je već uzdrmana političkom nestabilnošću.

Premijer prelazne vlade Klod Žozef proglasio je vanredno stanje, koje daje vladi šira ovlašćenja.

Predsednik Kolumbije Ivan Duke osudio je „kukavički čin“ i izrazio solidarnost sa Haitijem. On je pozvao za hitnu misiju Organizacije američkih država da bi se „zaštitio demokratski poredak“.

Šef diplomatije EU Žozep Borel napisao je u tviter poruci da taj zločin „nosi rizik nestabilnosti i spirale nasilja“.

Britanski premijer Boris Džonson je takodje u tviter poruci napisao da je „šokiran i rastužen zbog smrti predsednika Moiza“.

„Šaljemo naše saučešće porodici i narodu Haitija. Ovo je gnusni čin i pozivam na mir u ovom trenutku“, napisao je Džonson.

Španski premijer Pedro Sančes je osudio ubistvo.

„Želeo bih da apelujem na političko jedinstvo da bi se izašlo iz ove užasne traume kroz koju zemlja prolazi“, rekao je Sančes tokom posete Letoniji.

Predsednik Tajvana Caj Ing-ven izrazio je saučešće, poželeo prvoj dami Haitija brz oporavak i rekao da je Tajvan uz Haiti u ova teška vremena. Haiti je jedna od retkih zemalja sveta koja održava zvanične diplomatske odnose sa Tajvanom koji Kina smatra delom svoje teritorije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar