U trendu

Otkazan sastanak šefova diplomatije Kine i Japana

PNOM PEN – Otkazan je sastanak ministara spoljnih poslova Kine i Japana, Vang Jija i Jošimase Hajašija, koji je trebalo da bude održi na marginama samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Pnom Penu, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kao razlog za otkazivanje sastanka, portparol kineskog ministarstva Hua Čunjing naveo je da je Kina jako nezadovoljna zajedničkim saopštenjem Grupe sedam (G7) industrijski najrazvijenih zemalja sveta o Tajvanu, u kojem se Peking poziva da reši napetosti na miran način, prenosi Rojters.

On je precizirao da je Kina obustavila organizaciju sastanka jer je Japan, zajedno sa članicama G7 i EU, izdao zajedničko saopštenje u kome se „neosnovano optužuje Kina i izvrće stvarno stanje stvari“, navodi Sputnjik.

Hua je naglasio da ako članice G7 ne promene svoj „pogrešan stav“ o Tajvanu, Kina može da preispita svoj odnos prema dijalogu sa njima.

Kako je istakao portparol, vojne vežbe Pekinga u blizini Tajvana su upozorenje provokatorima, a Kina svojim akcijama neće naškoditi onima koji ne podržavaju nezavisnost ostrva.

Ranije su ministri spoljniih poslova G7 izrazili zabrinutost zbog „pretećih dejstava“ Kine, posebno vojnih vežbi, koje mogu da dovedu do eskalacije.

„Nema opravdanja da se poseta (Nensi Pelosi) koristi kao izgovor za agresivne vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu. Normalna je i rutinska aktivnost kada zakonodavci naših zemalja putuju u inostranstvo“, poručili su ministri spoljnih poslova G7.

Oni su ocenili da „eskalirajuća“ reakcija Pekinga na posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi stvara rizik od pojačanja napetosti u regionu.

Članice G7 su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kineske vlasti poručile su da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor na posetu Pelosi, koju su okaakterisale kao „igranje vatrom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar