U trendu

Otkriven slučaj bubonske kuge u Kini

PEKING – U autonomnom regionu na severozapadu Kine, Ningsi Hui, otkriven je slučaj bubonske kuge, poznate i pod nazivom Crna smrt, zbog čega je izdat četvrti nivo upozorenja kako bi se sprečilo širenje ove jako opasne bakterije jersinije pestis.

Četvrti nivo upozorenja znači da će zdravstvene službe Ningsija lečiti pacijenta svim raspoloživim sredstvima i implementirati adekvatne protivepidemijske mere da se osigura da ne dođe do širenja, preneo je kineski „Global tajms“.

Kada je reč o kineskom mehanizmu odbrane od kuge, četvrti nivo je najniži nivo.

U aprilu ove godine, u gradu Baotou, u kineskoj Unutrašnjoj Mongoliji, izdato je upozorenje zbog bubonske kuge, jer je kod jednog uginulog miša otkrivena kuga.

Kuga može da bude veoma opasna po zdravlje ljudi, a smrtnost od bubonskog tipa je između 30 i 60 odsto ukoliko se ne leči na vreme, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Smatra se da je bubonska kuga najfatalnija pandemija u istoriji čovečanstva i da je dosad ubila između 75 i 200 miliona ljudi u oblasti Evroazije i severne Afrike, a vrhunac talasa u Evropi bio je u 14. veku, kada je, veruje se, umrlo 30 do 60 odsto evropske populacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.