U trendu

Otkriveni jezivi detalji plana: Kašogija trebalo drogirati

Saudijski zvaničnici su izjavili da je originalani plan bio da ubede saudijskog novinara Džamala Kašogija da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Ukoliko Kašogi to odbije, kako je izjavio jedan zvaničnik CNN-u, naredni korak je bio da ga drogiraju sredstvom za smirenje i odvedu u sigurnu kuću u Istanbulu na 48 sati.

Ukoliko bi Kašogi i dalje odbijao da se vrati u Saudijsku Arabiju, tim je trebalo da ga ostavi, a lokalni saradnik pusti, naveo je neimenovani zvaničnik.

Saudijski zvaničnik je, takođe, rekao da je na licu mesta bio prisutan forenzički ekspert kako bi uklonio sve dokaze o Kašogijevom prisustvu u konzulatu i u sigurnoj kući tako da, ukoliko bi Kašogi kasnije rekao da je bio kidnapovan, ne bi bilo dokaza za to.

Zvaničnik je rekao da je 15 Saudijaca uzelo učešće u operaciji, njih devet je bilo u konzulatu, tri ili četiri da ga ispituju i ostali da se bave logistikom.

Ostatak tima je čekao u sigurnoj kući, naveo je neimenovani zvaničnik.

On je rekao CNN-u da je Kašogi bio uznemiren nakon što mu je rečeno da će biti drogiran i odveden u sigurnu kuću, kada je počeo da se suprotstavlja i tada je zadavljen i preminuo je.

Saudijski zvaničnici nisu dozvolili turskim policajcima koji istražuju ubistvo novinara Džamala Kašogija da pretraže bunar u vrtu saudijskog konzulata u Istanbulu, prenela je danas agencija Anadolija.

Anadolija je citirala neimenovane bezbednosne izvore, ali nije navela da li turski istražitelji veruju da bi u bunaru mogli biti skriveni ključni dokazi.

Turski forenzičari su u okviru istrage o Kašogijevoj smrti pretražili konzulat i rezidenciju generalnog konzula kao i konzulatu pripadajuća vozila.

Saudijska Arabija navodi da je Kašogi, kritičar saudijske kraljevske porodice, slučajno nastradao u tuči u konzulatu 2. oktobra. Turska tvrdi da je ubistvo 59-godišnjeg novinara bilo unapred isplanirano i da ga je izvršio tim od 15 ubica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.