U trendu

Otvara li Amerika front i protiv svog glavnog saveznika na Dalekom istoku

Sudeći prema pisanju agencije „Blumberg“, predsednik SAD Donald Tramp razmišlja o izlasku iz Sporazuma o uzajamnoj saradnji i garancijama bezbednosti sa Japanom, koji je potpisan 1960. godine.
Ova agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, javlja da je Tramp saopštio svojim ljudima od poverenja da je ovaj sporazum nepravedan za SAD jer, kako se navodi, predviđa pomoć Vašingtona Tokiju u slučaju oružanog napada na Japan, ali ne obavezuje japanske Oružane snage da dolaze u pomoć Americi.

Izvori „Blumberga“ takođe navode da je ovaj korak američkog predsednika vrlo verovatan, uprkos tome što Tramp još nije preduzeo ništa po tom pitanju.

Odakle „cure“ informacije
Međutim, politikolog Aleksandar Pavić za Sputnjik kaže da treba imati na umu da Tramp do sada nigde javno nije izašao sa ovakvim stavom, pa bi ova vest mogla predstavljati „curenje“ informacija iz neposrednog okruženja američkog lidera.

„Ono što ne znamo, jeste da li je Tramp ovu vest namerno pustio preko nekoga, ili je to pak neko drugi uradio da bi mu napravio problem, što sasvim sigurno ne bi bio prvi put. Možda je neko ovu vest plasirao i kako bi predsednika SAD ’pogurao‘ u željenom pravcu. Međutim, u ovom trenutku zaista ne možemo biti sigurni u verodostojnost ovakve informacije“, ocenjuje Pavić.

„Nosač aviona“ za SAD
Na pitanje koliko je realno da Donald Tramp zaista povuče takav potez i izađe iz sporazuma sa tako značajnim saveznikom poput Japana, Pavić kaže da tako nešto u ovoj fazi svetskih dešavanja ne zvuči verovatno.

„Japan je, praktično, američki nosač aviona u tom regionu i bez Japana, izuzev naravno Južne Koreje, Amerika tu nema pravi oslonac za pravljenje protivteže Kini. Tako da, gledano samo sa tog stanovišta, ovakva mogućnost otpada. Da ne govorimo o ulozi Severne Koreje. Takođe, znamo da je Tramp u Americi već bio izložen kritikama da napušta postojeće sporazume. On sada ulazi u predizbornu kampanju, a Japan je stari saveznik SAD i sigurno je da mu ne bi koristilo da sada otvara i taj front i dolazi u situaciju da ga neko optuži da napušta još jednog saveznika, kao što ga optužuju da to radi sa zapadnoevropskim državama“, primećuje Pavić.

Poruka tempirana uoči G20
Međutim, dodaje Aleksandar Pavić, sigurno je da američki predsednik radi na tome da od Japanaca izvuče više sredstava za zajedničku odbranu, pa je ova poruka u skladu sa njegovim generalnim stavom prema svim saveznicima, a ne samo prema Japanu. Stoga, kako kaže, ova poruka može da bude tempirana uoči samita G20 u Osaki kao osnova za buduće razgovore na ovu temu.

„Sa druge strane, ovo takođe može da bude Trampova taktika da malo tvrdi pazar i isposluje neke malo bolje uslove u postojećem bezbednosnom aranžmanu koji Amerika ima sa Japanom, a koji traje skoro 70 godina. Dakle, u ovoj vesti ima osnova, jer se govori o tome kako treba da se preseli vojna baza u Jokohami, pa je sigurno da Tramp želi da iz toga izvuče i kompenzaciju od Japanaca, možda veću nego što oni nude. Međutim, u ovom trenutku možemo samo da nagađamo, ali je vrlo mala verovatnoća, skoro nikakva, da bi se Amerikanci lišili takvog saveznika kao što je Japan“, objašnjava Pavić i dodaje da SAD na Dalekom istoku nemaju pandan Japanu i onome što on nudi Americi, pogotovo protiv Kine.

Podsetimo, tokom posete američkog predsednika Japanu krajem prošlog meseca bilo je saopšteno da će Tokio kupiti oko 100 najnovijih američkih lovaca F-35.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.