U trendu

Otvara se istraga policije Luivila zbog smrti Brijane Tejlor

VAŠINGTON – Američko ministarstvo pravde otvara veliku istragu rada policije u Luivilu u Kentakiju zbog smrti Brijane Tejlor koja je ubijena u svom stanu za vreme policijske racije u martu 2020. godine, saopštio je ministar Merik Garland.

To je druga istraga rada policije koju je Bajdenova administracija pokrenula za manje od sedam dana, nakon što je Garland prošle nedelje saopštio da se otvara istraga metoda rada policije u Mineapolisu zbog smrti Džordža Flojda, prenosi Glas Amerike.

Tokom istrage će se razmotriti rad vlade okruga Luivil-Džeferson i policije Luivila, kako bi se ustanovilo da li je postojala ustaljena praska neustavnog ili nezakonitog načina ponašanja policije.

Istražitelji će se posebno fokusirati na to da li je policija u Luivilu često primenjivala nepotrebnu silu, uključujući i protiv ljudi koji su učestvovali u mirnim protestima, kao i da li je neustavno zaustavljala i pretresala građane.

Razmotriće se i obuka koju dobijaju policajci, sistem koji postoji da bi policajci odgovarali za svoje postupke kao i pitanje da li je policija diskriminisala građane na osnovu rase.

Tejlor (26) radnicu službe hitne pomoći koja je pohađala koledž da bi postala medicinska sestra, probudila je policija koja je upala u njen stan probivši joj vrata.

Njen dečko Kenet Voker, koji je imao pištolj i rekao da nije znao da je u pitanju policija, ispalio je jedan metak upozorenja i pogodio policajca u nogu.

Policija je zatim ispalila 32 metka od kojih je šest pogodilo Brijanu.

Policija je upala u njen stan u okviru istrage trgovine drogom, ali nije pronašla nikakve narkotike u stanu.

Advokat porodice Brijane Tejlor je u septembru postigao nagodbu sa gradom Luivilom u iznosu od 12 miliona dolara, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar