U trendu

Otvaranjem poglavlja Srbija će biti stabilnija

Evropski komesar Johanes Han izjavio je danas u Briselu da otvaranjem poglavlja o pridruživanju Evropskoj uniji Srbija postaje stabilnija, više deo EU i privlačnija za strane investicije.

Han se uoči zasedanja šefova diplomatija EU osvrnuo na današnju Medjuvladinu konferenciju EU – Srbija i rekao da će tim približavanjem Srbije Evropskoj uniji i rizici za strane investitore biti manji što je korisno za Srbiju a u interesu je i EU.

On je dodao da je prilikom njegovog prošlonedeljnog boravka u Beogradu i premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da su za otvaranje poglavlja u pregovorim o članstvu sa EU zaintresovane strane kompanije i investitori poput Koreje.

„Sad Srbija postaje stabilnija i rekao bih više deo EU“, naveo je Han i rekao da „rizici za investitore postaju manji i da je to vrlo korisno za Srbiju i može pomoći boljitku Srbije“.

„Ako to bude slučaj“, naglasio je evropski komesar, to je i u „interesu Evropske unije“.

Na pitanje novinara kako trenutna situacija u dijalogu Beograda i Prištine može uticati na pregovore o članstvu, on je rekao da je to „tekući proces i da se ne može očekivati rešenje u nekom roku od par meseci“.

„Ali, moramo održati taj dijalog“, zaključio je Han.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.